Доклад на ЕК: Производството на рапица в ЕС е намаляло с 16%, на ябълки с 18%

Износът на свинско месо в ЕС се очаква да нарасне с 20% през 2019 г. заради Африканската чума в Китай

ябълки тържище

Последният краткосрочен прогнозен доклад за селското стопанство, публикуван днес от Европейската комисия (ЕК), дава представа за основните тенденции, производството и търговията на селскостопанските пазари за 2019 г. и 2020 г. 

Въпреки изключително горещото и сухо лято, производството на зърнени култури в ЕС трябва да достигне 312 милиона тона за 2019/20. Само царевицата наистина беше засегната от сушата, като производството се очаква да намалее с 4%, достигайки 66,5 милиона тона. За разлика от тях производството на пшеница и ечемик трябва да се увеличи, съответно да достигне 145 милиона тона (12,5% увеличение в сравнение с 2018/19) и 61 милиона тона (10% увеличение в сравнение с най-малко година).

Очаква се производството на маслодайни семена в ЕС да достигне 7-годишен минимум през 2019/20 г. при 29,7 милиона тона, поради неблагоприятните метеорологични условия. Особено за рапицата, където метеорологичните условия до трудни условия на сеитба и намаляване на засадената площ от рапица. Очаква се производството на рапица в ЕС да намалее с 16% в сравнение с миналата година.

По отношение на захарта площта на захарното цвекло за 2019/20 г. в ЕС намаля с почти 5%, поради ниските цени. Очаква се производството на захарно цвекло в ЕС да се стабилизира на 119 милиона тона за 2019/20 г., близо до нивата на 2018/19. Производството на захар се прогнозира на 17,5 милиона тона.

Докато се очаква по-ниска реколта в Испания, производството на зехтин през 2019/20 г. трябва да се възстанови в Италия, Гърция и Португалия. Общото производство в ЕС трябва да достигне около 2,1 милиона тона. Благодарение на наличните запаси в ЕС износът на зехтин трябва да достигне високи нива (7% над последните 5-годишна средна стойност).

През 2019 г. производството на праскови и нектарини в ЕС ще се увеличи с 4% в сравнение с миналата година, достигайки 4,1 милиона тона. Това ще доведе до по-голямо потребление и преработка.

По същия начин общото производство на домати в ЕС трябва да достигне 16,8 милиона тона, което е увеличение с 4% в сравнение с 2018 г. Повишението се ръководи най-вече от ръст на производството на домати за преработка, който се увеличи с 6%. Това се отразява в търговията с преработени домати, като през 2019 г. се очаква износът от ЕС да нарасне с 33%.

Пролетните студове в Полша доведоха до значително намаляване на производството на ябълки, което доведе до 18% спад в производството на равнище ЕС. Независимо от това, благодарение на високото производство през предходната година се очаква износът на преработени ябълки в ЕС да бъде висок за 2019 г. (11% над средното ниво).

Що се отнася до млечния сектор, събирането на мляко в ЕС трябва леко да нарасне през 2019 г. и да достигне 158 милиона тона (над 0,5% спрямо миналата година).  Износът на обезмаслено мляко на прах (SMP) се оценява на 950 000 тона (16% увеличение в сравнение с 2018 г.). Като цяло се очаква износът на млечни продукти да нарасне с 5% през 2019 г.

Очаква се брутното производство на говеждо месо в ЕС да намалее с почти 1% през 2019 г. Въпреки това съществуват важни разлики между държавите-членки. Общата тенденция на намаляване на стадото крави с бозаещи телета е потвърдена в основните страни производители. И накрая, достъпът до нови пазари и увеличаване на обемите на съществуващите партньори доведоха до очаквано увеличение на износа на говеждо месо от ЕС с 8% през 2019 г.

Разпространението на Африканската чума по свинете в Китай доведе до скок на търсенето на свинско месо от Китай. Очаква се износът на свинско месо в ЕС да нарасне с 20% през 2019 г. в сравнение с миналата година. Тъй като производството в ЕС остана стабилно, главно поради намаленото разплодно стадо и екологичните ограничения. През 2020 г. растежът на производството трябва да се покачи в ЕС, докато търсенето в Китай ще продължи.

През 2019 г. производството на птици ще продължи да нараства в ЕС – до 2,5%, благодарение на доброто вътрешно и международно търсене. Освен това растежът трябва да продължи през 2020 г. поради потребителските тенденции.

През 2019 г. се очаква общото потребление на месо на глава от населението да намалее с 0,5%.

Leave a Comment