Зърнопроизводителите са готови за протест заради брадясалия спор – горивата

протест зърнопроизводители село ТрудЗърнопроизводителите ще се мобилизират за национален протест, ако не отпадне задължението земеделските производители, които са по-големи потребители на горива, да се регистрират в икономическото министерство. Браншът има крайна дата за регистрация 28 октомври. Тя е по  Наредба №РД-04-2 от 16 юли 2019 г. за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

В четвъртък икономическата комисия в парламента ще разгледа искането на НАЗ за промени в наредбата.

„Вече година и половина се надяваме управляващите да разберат, че земеделците не са търговци, а потребители на горива“, коментира председателят на Пловдивския Съюз на зърнопроизводителите Людмил Работов. Той поясни, че проблемът не е в самата регистрация, а в изискванията, които ще последват сред включване в регистъра. Производителите трябва да се оборудват с големи съдове, одобрени по БДС, със специални измервателни уреди, които подлежат на ежегоден контрол  от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Органите за пожарната безопасност също имат свои изисквания.

„Тези условия ще принудят бранша да зарежда от бензиностанции, което от една страна е изключително неудобно, както за нас, така и за пътния трафик. А от друга е и икономически неизгодно“, посочи Работов.

 

Leave a Comment