Б. Борисов: Африканската чума е друг вид костинбродска афера

Сега вече играта на Слави Трифонов е честна, каза премиерът

Бойко Борисов, бтв

„Африканската чума по свинете е друг вид костинбродска афера“, сравни тази сутрин пред бТВ премиерът Бойко Борисов. Според него темата със заразното заболяване е била раздувана сто хиляди пъти повече отколкото това се е случвало в други държави, засегнати от болестта. Борисов свърза АЧС с предстоящите местни избори. Той намери връзка между истерията, обхванала вчера родителите на деца от Сливен, Ямбол и Асеновград, и все по-близката дата на изборите. Премиерът информира, че случаят е предаден на прокуратурата, МВР и ДАНС, които трябва да установят кой лъже семействата, че социалните служби ще им вземат децата. Бойко Борисов похвали работата на образователното министерство, което през 2018 г. е вкарало в училищата 50 хил. деца, които дотогава не са ги посещавали.

Относно протеста на медицинските сестри за по-високи заплати, Борисов заяви, че те ще бъдат удовлетворени, така както се е случило с възнагражденията на полицаи и военни.

За партията на Слави Трифонов той коментира, че сега вече играта става честна, тъй като преди това шоуменът „седеше на върха на своя пиедестал и даваше оценки в най-гледаното време на най-гледаната телевизия“. „Няма такава държава!, възкликна Борисов.

Той заяви, че е дал право на Йорданка Фандъкова на 100% сама да избере екипа, с които иска да управлява след изборите София, и сама да реши листата на общинските съветници от ГЕРБ. „Ако Фандъкова загуби изборите, най-много ще загубят софиянци“, според министър-председателят, тъй като настоящият кмет е натрупала много опит и е управлявала реални структури. За опонента й Мая Манолова премиерът коментира, че зад гърба й няма партия, няма и група общински съветници. „БСП е като кукувица. Снесат едно яйце и ако то бие, те са зад него. Ако не бие – нямат нищо общо“, каза Борисов. Преди това той се възмути от изявленията на Манолова, че е била репресирана, като каза, че й е помагал и че тя е стояла по-често в Министерския съвет отколкото в кабинета си на омбудсман.

Бойко Борисов заяви за предишния си първи съратник Цветан Цветанов, че е разочарован от „глупостите, които е сътворил“, визирайки две интервюта, дадени от него.

Относно изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че премиерът почти не посещава парламента, може би, защото тя не му е приятна и я избягва, Борисов веднага се съгласи с думите й. „Че не ми е приятна – не ми е приятна. Че я избягвам – избягвам я. Но не е вярно, че не ходя в парламента“, каза той.

За кандидатурата на Иван Гешев като главен прокурор Бойко Борисов посочи, че е имало промяна в няколко закона, така че съдийската гилдия сама да си избира съдиите, а прокурорската – прокурорите. Той заяви, че сегашният главен прокурор Сотир Цацаров не е бил предпочитаната от ГЕРБ фигура, въпреки че го е уважавал като може би най-добрия съдия на България.

Относно назначението на Пламен Георгиев, доскорошният шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, за консул във Валенсия, премиерът попита: „А къде другаде да го пратя?“ Той поясни, че на поста, на който е бил преди да избухне аферата „терасагейт“, Георгиев си е създал много врагове, отнемайки им имущество. Затова е било редно да го изпрати далеч от страната. Борисов обаче каза, че ще го отзове, ако Георгиев не оттегли жалбата си срещу решението да събори незаконно застроената тераса.

Когато водещият показа архивен брой на в. „Работническо дело“ от 1974 г., в който главната статия е, че Тодор Живков прави първа копка на магистрала „Хемус“, премиерът се възмути: „Този въпрос го задайте на Корнелия Нинова“, препоръча той.

 

Leave a Comment