Държавната помощ за оранжериите срещу Tuta absoluta е подкрепена от БАБХ

УС на Държавен фонд „Земеделие“ реши вчера да разпредели 500 000 лв. към оранжерийните производители заради разходите свързани с растителнозащитната борба срещу доматения миниращ молец Tuta absoluta.

Прочети още: Д-р Е. Делева: Проблемът с Tuta absoluta въобще не е решен!

Атанас Кунчев, БАПОП„Решението на Управителния съвет на ДФЗ е базирано на среща на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) със земеделския министър и е подкрепено от становище на Българската агенция по безопасност на храните. Помощта е нотифицирана“, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Атанас Кунчев.

Той поясни, че борбата срещу молеца в оранжериите е целогодишна, тъй като при зимното отглеждане на продукция производителите поддържат благоприятни за развитието на неприятеля условия и той не спира развитието си. Защитавайки реколтата от упорития вредител, стопаните на оранжерии харчат доста средства. „Когато ние успеем да се преборим с молеца, популацията му намалява и следващото лято производителите на домати на открито имат по-малко поражения“, поясни Атанас Кунчев. Думите му са подкрепени и от становището на БАБХ.

В края на 2017 г. производителите на домати получиха за последно 1 млн. лв. за проведената растителна защита срещу Tuta absoluta. Миналата година помощ срещу неприятеля нямаше, тъй като от министерството са преценили, че третирането срещу молеца при полски условия е неефективно, защото разпространението му не може да бъде спряно. При закрити производствени участъци, каквито има при оранжериите, ефектът е траен, а впоследствие положителен и за доматите на открито. Защото, както обясни директорът на БАПОП, „по това време на годината неприятелят мигрира в оранжериите“.

Leave a Comment