Ямболска гроздова ракия влезе в регистъра на ЕС

ямболска гроздова ракияЕвропейската комисия одобри заявлението за регистрация на българската винена ракия „Ямболска гроздова ракия / Гроздова ракия от Ямбол / Ямболска гроздова ракия / Гроздова ракия и Ямбол“ като спиртна напитка с географско указание.

Произвеждана традиционно, а след това и индустриално от 30-те години на миналия век в дестилерите на провинциите Ямбол и Бургас в югоизточната част на България, тази винена ракия се добива от бяло и червено грозде, дестилирано в типично български стил.

Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно ниво по-голямо или равно на 40%.

Ограничените издания на напитката са отлежали най-малко шест месеца в дъбови бъчви на Странджа, придаващи на напитката изискан вкус и нежен аромат.

Това ново име ще се присъедини към списъка с повече от 235 географски указания за вече регистрирани спиртни напитки.

Leave a Comment