Учени произведоха изкуствено говеждо месо на космическа станция

Снимка на ТАСС

Снимка на ТАСС

Израелската компания Aleph Farms, заедно с партньори от Русия и САЩ, за първи път отглежда изкуствено месо на международна космическа станция. Това съобщи Алеф Фармс в профила си в Twitter, предаде агенция ТАСС.

Същността на експерименталния метод е да симулира процеса на регенерация на мускулната тъкан на крава. Използвайки специален 3D биопринтер, разработен от руската компания 3D Bioprinting Solutions, астронавтите успяха да отгледат малко парче изкуствено говеждо месо с размери само няколко милиметра, разказа Хесуани, ръководител на проекта за биопечат, управляващ партньор на 3D Bioprinting Solutions.

За да отглеждат месо, специалистите на компанията вземат клетки от крави, отглеждат ги в специална хранителна среда и след това събират от тях изкуствена мускулна тъкан. На Земята този процес е по-бавен, тъй като е ограничен от гравитацията: месото расте на тънки слоеве. В космическата станция, където гравитацията е много по-малка, отколкото на Земята, мускулната тъкан расте във всички посоки и този процес е по-бърз. „Материята се отпечатва едновременно от всички страни, точно както правим снежна топка, докато много други биопринтери я създават слой по слой“, заяви Йоав Райслер, говорител на компанията, пред Space.com.

Експериментът с производството на говеждо месо, който се проведе на станцията в края на септември, продължи 7 дни. Освен това в плановете на специалистите е да отглеждат изкуствено заешко месо и риба. Юсеф Хесуани каза, че компаниите партньори планират да произвеждат голямо количество изкуствено месо в Космоса, но за това трябва да се достави допълнително оборудване до станцията.

Както обяснява Хесуани, сега учените на Земята използват биореактори (устройства, които осигуряват оптимални условия за развитието на биологични обекти) на марката Syntekon, за да „отглеждат“ клетъчно месо. Тези биореактори могат да бъдат изпратани и на космическата станция.

В съобщение за пресата Алеф Фармс съобщава, че за производството на един килограм изкуствено месо са необходими 10 000 до 15 000 литра вода. Въпреки че МКС няма такива ресурси, експериментът е важен, за да се проучи възможността за производство на изкуствено месо в космоса.

Leave a Comment