Ами сега? Добивите при повечето плодове и зеленчуци са под минимума за обвързана подкрепа

български диниАко се вярва на последната актуална статистика на земеделското министерство, средните добиви на повечето плодове и зеленчуци не са достигнали минимума, който се изисква за получаване на обвързано подпомагане. И следователно доста производители би следвало да останат без финансова подкрепа.

Както е известно, вече четири години тази нелоша по размер помощ се раздава на база на представени счетоводни документи за реализирана на пазара продукция. Документи се разглеждат от ДФ „Земеделие“ обикновено през януари и се одобрява или не предоставянето на обвързано подпомагане. 

За целта от земеделското министерство са подготвили таблици, в които са посочили какви трябва да са минималните доказуеми добиви за всяка една субсидирана култура. Някои от тези добиви претърпяха промени миналата година (като кайсиите например, чиито минимални добиви бяха намалени – б.р.). 

Какво показват цифрите на статистиката?

Средният добив от полски домати към момента е 1891 кг/дка при изискван минимум от 1900 кг. При картофите ситуацията е обезпокоителна: средният добив е 1420 кг, а за обвързаното подпомагане се изисква да е поне 1990. Последният отчетен среден добив от ябълки е 1055 кг при необходим минимум от 1191 кг. Крушите са назад с 67 кг: средният им добив е 527 кг, а трябва да поне 592,2 кг/дка. Сливите са на минус 60 кг: статистическият среден добив към момента е 559 кг, а се иска да е 624,6 кг. При вишните отчетеният среден добив е 335 кг, вместо 371 кг. Над 600 кг по-малко са средните добиви от дини спрямо наложения минимум: от полето отчитат 1834 кг/дка, фонд „Земеделие“ ще поиска документи за 2487 кг. 

На ръба са черешите – 1 кг ги дели от искания минимум, който е 470 кг и прасковите, чиито среден добив е с 4 кг под прага за обвързана подкрепа.

Над изисквания за обвързаното подпомагане минимален добив са ягодите, малините, кайсиите и зарзалите, десертното грозде, пъпешите и пиперът.

Leave a Comment