ФАО отбеляза огромния напредък в селското стопанство на Русия

Сърбия е страна партньор на международното аграрно изложение в Москва „Златна есен 2019“. Водещи европейски държави имат щандове. А къде е България?

Златна есен, Москва„Зеленото“ земеделие има огромен потенциал да преобразува селскостопанския сектор по такъв начин, че да осигури достъп на всички до хранителни продукти и в същото време да гарантира опазването на основните природни ресурси, заяви вчера генералният директор на ФАО Ку Донгю.

Президентът на ФАО изнесе реч на ключовия Международен агро-индустриален форум на 21-ото изложение „Златна есен 2019“ в Москва, който се провече вчера, съобщава ФАО.

Говорейки за необходимостта от ускоряване на прехода от традиционните селскостопански практики към екологично земеделие, той подчерта жизненоважната роля на цифровизацията в този процес.

Генералният директор на ФАО подчерта важността на преминаването към по-екологично производство, по-екологична обработка, която „по-малко замърсява околната среда и намалява потреблението на вода“.

„Трябва да намалим остатъчните химикали и други микроелементи, които замърсяват храната ни“, каза д-р Ку, отбелязвайки важната роля, която играят международните стандарти, по-специално Codex Alimentarius.

В своето представяне генералният директор на ФАО подчерта необходимостта от намаляване на селскостопанските загуби и хранителни отпадъци, за да се избегне ненужното разхищаване на ресурси, енергия и труд.

За да нахраним 10 милиарда души през 2050 г., трябва да разработим ефективна политика, която да ни позволи да произвеждаме достатъчно хранителни продукти въз основа на модела за устойчиво развитие, подчерта д-р Ку.

Засилване на сътрудничеството за устойчиво развитие

Изказвайки се на форума, ръководителят на ФАО изрази готовността си да засили сътрудничеството с Русия, като добави, че през последните пет години страната постигна огромен напредък в производството на селскостопански продукти и че всеки руски регион има конкурентно предимство в предлагането на висококачествени хранителни продукти.

Ръководителят на ФАО отбеляза, че по-тесните отношения с Русия и други страни-членки на ФАО, включително африканските страни, които се нуждаят от техническа и друга помощ, в крайна сметка са печеливша стратегия в полза на всички.

„Ако можем по-добре да нахраним света, той ще стане още по-красив и това ще позволи на хората да водят по-здравословен и щастлив живот“, заключи ръководителят на ФАО.

Информация за форума

Изложбата „Златна есен 2019“ е основният селскостопански форум, който се провежда ежегодно от руското министерство на земеделието в продължение на повече от 20 години. На събитието присъстват 1500 компании от 50 региона на Руската федерация. На изложбените щандове и по време на презентации са представени и най-добрите практики и примери за постижения в селскостопанския сектор в Австрия, Обединеното кралство, Ирландия, Германия, Франция, Дания, Холандия, Испания, Чехия, Швейцария, Полша, Украйна, Беларус, Китай, Япония и други страни. Тази година Сърбия стана страна партньор на „Златна есен“.

Вчера българският земеделски министър Десислава Танева отпътува за Москва с делегация от ръководители на браншови организации, зам.-министри, депутати и изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното. От пресцентъра на МЗХГ не съобщиха за тази двудневна визита. Днес Танева ще се срещне с руския земеделски министър Дмитрий Патрушев, за което информира кореспондентът на БНР в Русия. Двамата министри ще обсъдят теми, свързани с търговията и с борбата срещу Африканска чума по свинете. Русия изглежда не е изпратила покана за участието на България в изложението „Златна есен“, тъй като не се съобщава за наш щанд в Москва. 

Leave a Comment