Италианци и швейцарец се включиха в търг за държавна земя

Обявените за продажба неземеделска имоти в Пловдивско стигнаха 10 000 лв./дка в Карловско и малко над 2000 лв. в община Съединение

стопански дворУчастие на чужденци в последния обявен търг за неземеделски държавни земи регистрираха в Областна дирекция „Земеделие“ в Пловдив. Става въпрос за 5-ма съдружници от Италия и един швейцарец, който пък има обща фирма с българин. Дирекцията е направила класиране според офертите, но списъкът все още не е одобрен от министъра на земеделието и храните.

Най-високата цена, постигната на търга за земи в стопански дворове, стигна точно 10 000 лева за декар. Тя бе предложена от двама конкуренти в търга – Цаньо Лазаров, класиран на първо място и ЕТ“Николай Пейчев – Лазур-92″. Те участваха с една и съща цена – 4800 лева за 480 квадратни метра в Карлово.

Най-евтините земи са в община Съединение. Там се продават доста имоти, за които купувачите предлагат малко над 2000 лева за декар. Фирма „Нова-96“ участва за някои от парцелите. Тя е щвейцарско-българска – на Герхард Райс и Атанас Пелтеков.

На територията на община Брезово  основни кандидат-купувачи са Венелин Табаков и Недялко Табаков, както и „Род Агро“ЕООД. В брезовския край неземеделската държавна земя струва около 3400-3500 лева за декар. А „Род Агро“ не е местна, а габровска фирма.

Две фирми са главните наддавачи за парцелите в района на Раковски и по-точно в село Шишманци. За обявените там земи се състезават „Фиор ди лате“ООД и „Ленд груп къмпани“ЕООД. И двете дружества не са регистрирани от местни хора. Пет италианеца са съдружници във „Фиор ди лате“, а предметът на дейност на фирмата е изключително разнообразен. Тя е базирана още от 2008 г. в Шишманци. „Ленд груп къмпани“ е с пазарджишка регистрация и с едноличен собственик Нина Тодорова.

В Шишманци предложената цена за декар е между 5500 и 6000 лева.

В община Садово сред кандидатите е „Бохемия груп“ на Витка Матакова и Павлина Палавурова. Дружеството е пловдивско, а цената, която е готово да даде е между 4500 и 5000 лева за декар.

 

Leave a Comment