Любимите мерки 4.1 и 6.3 ще се отворят догодина само за животновъди

Приеми по общо 8 подмерки планира за 2020 г. МЗХГ
За първи път тръгва демонстрационната мярка 1.2 за институти от Селскостопанска академия и ВУЗ
За да си сътрудничат, на Местните инициативни групи ще бъдат отпуснати 9 милиона лева!

Проект на индикатитивен работен график за 2020 г. по ПРСР е публикуван на страницата на земеделското министерство. Той предвижда отварянето на 8 подмерки.

Ферма за юници от породата ДжърсейПодмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която досега е предизвиквала най-голям интерес, ще бъде отворена през март-април 2020 г. само за животновъдни стопанства. Бюджетът по нея не е посочен, но се съобщава че ще бъде формиран според разполагаемите средства и от прехвърляне на средства от други мерки. Финансирането ще е до 60%, максималният размер на брутната финансова помощ на проект ще е до 1 млн. евро, а минималният – 15 000 евро. Проектите може да са свързани със строителство, обновяване на сгради, оборудване, транспортни средства, закупуване на земя.

Подмярка 6.3 „Стартова помощ за малки стопанства“ също ще е насочена само към животновъди. Тя ще бъде отворена през януари-март. Част от средствата вероятно ще се дадат на малки свиневъди, които трябва да се съобразят с непубликуваните все още нови условия за биосигурност. Бюджетът ще е 6 млн. евро, като той ще бъде разпределен и към други животновъдни подотрасли – ферми с овце, кози, птици. Помощта по подмярката ще е до 15 хил. евро за проект.

За първи път ще стартира подмярка 1.2 „“Демонстрационни дейности и дейности по сведомяване“. Тя е насочена основно към научните звена на Селскостопанска академия и към висшите учебни заведения, свързани със селското и горското стопанство. Подмярката ще е активна през октомври-декември. Бюджетът й ще е в размер на 15 млн. евро. Бенефициентите трябва да разполагат със собствена демонстрационна, учебна или опитна база, или с лаборатория. Максималната стойност на един проект ще е в размер на 100 хил. евро. Финансирането е 100%.

Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в малки земеделски стопанства“ ще разполага с бюджет от 5 млн. евро. Тя ще бъде отворена през април-юни. Стандартният производствен обем на стопанствата трябва да е в границите 6 000 – 7 999 евро. Помощта по подмярката е между 1250 до 25 хил. евро, според съответния проект. Финансира се между 60 и 80% от стойността на проекта.

Подмярка 8.1 за залесяване и поддръжка на горски масиви ще е с бюджет от 8 560 000 евро. Ще бъде пусната през юни-септември. По подмярката ще могат да кандидатстват юридически и физически лица, поделения на вероизповеданията, собственици на земеделски и неземеделски земи, държавни предприятия и общини. Помощта е до 100%, а за един проект ще се отпускат от 2500 до 300 хил. евро.

Подмерки 19.1 и 19.3, които касаят местните инициативни групи (МИГ) също ще бъдат отворени. Подмярка 19.1 за подпомагане на малки пилотни проекти, които популяризират местната идентичност или въвеждат иновативни дейности, ще е с най-ниския бюджет – 647 544 евро. Подмярката ще бъде отворена през септември-декември. Подпомагането на проектите ще е на 100%, а стойността им трябва да е в рамките до 15 000 евро.

Подмярка 19.3 за дейности за сътрудничество между МИГ в страната или в чужбина ще е с невероятния бюджет от 4 477 401 евро. Средствата за осъществяване на сътрудничества ще се финансират по ПРСР абсолютно (100%). Предвидено е за подготовка за сътрудничество да се отпускат до 10 000 евро, за самото сътрудничество – до 25 000 евро, а за изпълнение на проекти, които са плод на сътрудничеството – до 100 000 евро. Мярката ще бъде отворена през август.

Догодина ще отвори още консултантската мярка 2.2, която касае единствено Националната служба за съвети в земеделието. Тя ще е с бюджет от 6 млн. евро и ще бъде отворена през октомври-декември.

Leave a Comment