Заселници от Англия: Животът в България е блаженство, но какво ще стане с нас след Brexit?

Снимка на Euractiv.com

Снимка на Euractiv.com

 

Възрастна двойка, закупила къща в село до Ловеч, се притеснява за пенсиите и здравното обслужване, но не мисли да се завръща във Великобритания

Село Радювене е далеч от шума на градския живот на Обединеното кралство. Но то е дом на Бейън и Сю Дарли, които смениха Гилдфорд, град на 40 км южно от Лондон, за разрушена вила в селска централна България, разказва електронното издание euractiv.com.

Семейство Дарли взеха своето решение да се преместят в селото, недалеч от град Ловеч, по време на третото си посещение в България. Те закупиха къщата си от ромско семейство и се преместиха за постоянно през 2015 г.

Предполага се, че около 18 000 британци живеят в България, целта на повечето от които е  да се възползват от по-ниските разходи за жилище и живот. Около половината от тях живеят в страната постоянно.

Тъй като Обединеното кралство е потенциално само на няколко седмици от Brexit, семейство Дарли се подготвят за „хаос“, въпреки че българското правителство е обещало, че ситуацията с британските заселници няма да се промени.

Новите български правила изискват чужденците да покажат, че имат трудов договор или са самостоятелно заети в България, или че могат да се издържат финансово.

„Притеснява ни дали ще ни бъдат повишавани пенсиите“, признава Сю. „От Великобритания ни гарантират увеличение в продължение на три години, но след това не знаем дали те ще бъдат замразени.“

Съществува и несигурност по какъв начин Brexit ще се отрази и върху здравното обслужване на заселниците от острова. В момента семейството ползва пенсионните права на Бейън Дарли във Великобритания. Това им дава сертификат, известен като S1, който им гарантира право на държавни здравни грижи, платени от Обединеното кралство. След Brexit не е ясно дали това ще продължи

„Не знаем дали ще бъдем обхванати от системата, за която сме плащали през целия си живот, или ще трябва да преминем към частна застраховка“, добавя Сю.

Дарли не очакват да станат жертви на пост-Brexit политически рикошет в случай, че правителството на Обединеното кралство ограничи достъпа до Великобритания за българи.

Премиерът Бойко Борисов приветства британските мигранти и през април Народното събрание прие законодателство, което ще третира гражданите на Обединеното кралство също като тези от ЕС, дори при сценарий за Brexit без сделка.

„Усещам, че искат да останем“, казва Сю. „Внасяме пари в икономиката дори като пенсионери.“

Британското семейство разказва, че в България не се усещат като във враждебна среда. Духът на общността тук е далеч по-силен, отколкото във Великобритания, казват те.

„В селото се чувстваме добре дошли. Нашите съседи говорят с нас. Ние си помагаме взаимно. Ако им направите услуга, те винаги ще се отплатят с ракия  или плодове. Мисля, че това е чудесно „, казва Сю.

Въпреки несигурността, пред която са изправени, семейство Дарли не планира да се връща във Великобритания. „Не ми харесва това, което става в Обединеното кралство“, признава Сю. „Ние сме много щастливи тук и нямаме причина да се върнем обратно.“

В България данъците върху имотите са ниски, а разходите за живот са около половината от тези във Великобритания. Това също са фактори, които карат възрастната двойка да не иска да се върне в Гилдфорд, един от най-богатите региони на Обединеното кралство, където Дарли са работили като приемни родители.

„Ние можем да живеем тук, в България, със средна пенсия. А ако се завърнем във Великобритания дори не бихте могли да имате минимален стандарт на живот.“

„В България можем да живеем, а не просто да съществуваме“, казва Сю и добавя: „Когато сте живели до М25 (под линията за полети на лондонското летище Хийтроу), това е блаженство“.

Посочвайки гледката, която се разкрива от градината им, тя пита: „Колко бихте платили във Великобритания за това?“

Leave a Comment