България е съобщила за 10 случая на пипер с пестициди от Турция

пиперПрез периода 1 юли – 30 септември България е информирала ЕС чрез Системата за  известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци, за 11 случая.

Всички нотификации, които сме подали, са за продукти с произход Турция. От тях 10 са за пипер, от които 8 са за унищожаване, а 2 са за реекспедиране. Има и една нотификация за нар, предназначен за унищожаване, съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Общият брой нотификации от държавите в ЕС за периода е 63, като от тях 59 са в категория „храни“, а 4 в категория „фуражи“. В 36 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 26 е неопределен. В 1 от случаите рискът не е сериозен.

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 47, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество

Най-често нотифицираните продукти за наличие на пестициди са за различни видове пипер (сладък пипер, чили пипер) – 20; по 3 за черен чай и чили; по 2 за ориз Басмати, кориандър, патладжан, ананас, кангкунг, зелен чай, ориз и Pennisetum glaucum; по 1 нотификация за червено десертно грозде, нар, зелен фасул и други.

 

Leave a Comment