Малките и средните тютюнопроизводители под специална защита

Вносът на цигари от трети страни да бъде ограничен, поиска Габриел

отглеждане на тютюнЕвропейската комисия ще изготви доклад за промени в прилагането на директивата, която касае тютюнопроизводителите. В него ще се обърне специално внинание на малките и средните тютюнопроизводители, които са най-застрашени в социално-икономическата криза. За това настоя Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) на редовното ютско заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Габриел поиска още да се въведат ограничения върху вноса на тютюневи изделия от трети страни.

Комисията по земеделие и развитие на селските райони гласува проектостановище за сближаването на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите членки относно производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия. 

Членовете на земеделската комисия на ЕП приеха по-облекчени условия от тези, предложени от Европейската комисия, за производството на тютюневи изделия, свързани с размерите на потребителските опаковки на цигари, на информационните съобщения и предупредителните надписи за пакетите. 

„Мерките, предложени от ЕК, ще засегнат устойчивостта на цял един земеделски и икономически сектор, конкурентоспособността на тютюна, произведен в ЕС, приноса му към икономиката и заетостта на хората, които зависят от тютюнопроизводството. България е сред водещите производители на тютюн. Ето защо в условията на финансова и икономическа нестабилност и нарастваща безработица е крайно необходимо да мислим за работещите в този сектор и да защитим производителите“, коментира Мария Габриел. 

Leave a Comment