Обвързаната помощ, екосхемите и начинът за намаляване на субсидията за площ за големите ще се решават от политици

Европейска комисия, БрюкселНа заседанието за реформата в ОСП след 2020 г., проведено в Брюксел Финландското председателство е предложило за дискусия някои изменения в проекта на регламент за стратегическите планове в частта за директните плащания, финансовите разпоредби и стратегическия план.

Няколко държави членки, включително България, отново са обърнали внимание на важността на обвързаната подкрепа и необходимостта от осигуряване на достатъчно високи нива на финансиране на този тип подкрепа. От страна на други държави обаче е била изразена изрична позиция срещу повишаване на обвързаната подкрепа, наблягайки на нейния ефект върху пазара.

Въпросът за обвързаната подкрепа, приспадането на разходите за възнаграждения преди намаление на плащанията, еко схемите се считат за политически въпроси и ще бъдат обсъждани на политическо ниво.

В частта за стратегическите планове най-същественото изменение, предложено от Финландското председателство се е отнасяло до предоставянето на допълнителна гъвкавост относно вариациите в единичната стойност по схемите за директни плащания (ставките). Съгласно измененията вариацията на ставката ще може да бъде както в посока увеличение, така и намаление, в зависимост от конкретните условия през съответната година. Държавите членки са подкрепили предложените от Финландското председателство изменения в дискутираните текстове.

Вторият ден на заседанието е било посветено на дискусии по новия модел за прилагане. Конкретни примери за предложената от Австрийското и Румънското председателство Опция 1 за определяне на единната стойност по интервенции, които не са базирани на ИСАК, на основата на проведените през годината приеми на заявления, са били представени от Дания и Швеция и коментирани от ЕК. В края на заседанието Председателство е обобщило, че предстои още работа по новия модел за прилагане, която ще продължи до края на октомври и през ноември, съобщиха от МЗХГ.

Leave a Comment