Гигантският недоимък на агроакадемията пак е извън дневния ред на МЗХ

Всеки месец в ССА липсват 400 000 лева за заплати, за наука пък съвсем няма пари
Селскостопанска академия

Селскостопанската академия пак е във финансов колапс, но МЗХ пак има по-спешни проблеми за решаване

Селскостопанската академия (ССА) за пореден път потъна в собственото си безпаричие и поиска реформи. Нейната издръжка, както и тази на всички научни институти пръснати в страната, се осигурява от Министерството на земеделието и храните, но определеният бюджет е недостатъчен. По тази причина в ССА обмислят реформи, съобщава в. „Преса“.

Председателят на ССА проф. Петър Славейков съобщава, че всеки месец институцията отчита недостиг във фонд „Работна заплата“ от 400 000 лева. За да плащат заплатите, от институцията теглят пари от други пера и за научната дейност на практика не остават никакви средства. Председателят цитира и заплатите, които са неприлично ниски – асистентите взимат 400-450 лева месечно, а професорите – 750-800 лева.

По данни от бюджета на ССА например, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив получава годишно 80 000 лева и с тези пари е определено да се плащат както режийните разходи – ток, вода, телефони, охрана и т.н., така и научните дейности. Излишно е да се споменава, че определените средства за издръжка не са достатъчни дори само за потребената от института електроенергия и вода.

Реформата, обмисляна от ССА е част от институтите със сходна дейност да минат под обща административна шапка. Да имат самостоятелна сметка, в която да постъпват приходите от изпълнените поръчки на бизнеса. В момента тези приходи отиват в МЗХ и след известно време се връщат в ССА.

Министър Димитър Греков е съгласен, че е необходима реформа в ССА, но не смята, че тя е спешна. „Първо трябва да си оправим къщата“, казва той. „Сега най-важно е да защитим българския интерес при новата Обща селскостопанска политика в Брюксел. Изостанали сме безкрайно с разработването на новата програма за развитие на селските райони“, посочва проф. Греков. Той отрича върху него да е оказван натиск да назначи за председател на ССА бившия земеделски министър Валери Цветанов, който е човек на ДПС. „Човекът, който ще оглави академията трябва да е от системата“, смята земеделският министър.

И още цифри: Фонд „Работна заплата“ в ССА е 17 милиона лева, а целият бюджет на академията е 26 милиона лева. През 2011 г. той е бил 31 милиона. През 2012 г. е съкратен с 5 милиона, чиято липса в края на миналата година се усети драматично – учените се оказаха без декемврийски заплати. Техният проблем бе решен временно – за да получат възнагражденията си, държавата разреши да се изтеглят авансово средства от бюджета за 2013 г. Така през настоящата година хем парите са все така малко, хем и част от тях са предварително похарчени.

 

Leave a Comment