Възобновиха празника на картофите във Велинград

зам.-министър Чавдар Маринов на празника на картофите във Велинград

След пауза от 12 години Велинград възобнови Празника на картофите през уикенда.Той се проведе в центъра на града – на площад „Николай Гяуров“. Съорганизатори на празника са общината и Националната асоциация на картофопроизводителите. В събитието взеха участие зам.-министрите на земеделието Чавдар Маринов и Лозана Василева, която преди да започне работа в централите на ДФЗ и МЗХГ, бе директор на областната дирекция на фонда в Пазарджик.

„В страната се консумират 180 000 тона картофи годишно. В югозападната и южната централна част  е съсредоточено повече от 80% от производството на картофи в България, което се дължи на благоприятните природно-климатични условия”, заяви при откриването на празника Чавдар Маринов.

Той информира, че Министерството ще продължи да работи активно за осигуряване на предвидимост в нивата на доходите на земеделските производители. Повишаване на жизнения стандарт и спиране на обезлюдяването в планинските и полупланиски райони са основни приоритети на ръководството на МЗХГ. „За България обвързаната подкрепа, в чийто обхват попада и картофопроизводството, е един от приоритетите в Реформата на Общата селскостопанска политика през 2021-2027 г“, каза още зам.-министър Маринов.
Лозана Василева допълни, че Велинград е една от най-активните общини, които кандидатства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020 г). Най-много проекти има по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, с изплатена субсидия за над 616 хил. лв. Общината има сключени общо 37 договора по различни мерки, като сумата на субсидията е близо 12 млн. лв.

Leave a Comment