Недоволни от новата ОСП фермери струпват трактори пред Европарламента

Европарламент в СтрасбургСтотици земеделски производители от Франция и Германия струпват трактори пред Европейския парламент в Страсбург на 22 октомври, вторник, призовавайки за по-малко директни плащания към големите индустриални стопанства. Демонстрацията е организирана от алианс на седем екологични и селскостопански организации в началото на утрешната трета пленарна сесия на новоизбрания парламент на ЕС във Страсбург, съобщи Euractiv.com.

Фермерите ще протестират срещу настоящия проект на ОСП 2021-2027 г. „Демонстрацията трябва да бъде сигнал и за Парламента, и за Европейската комисията, че настоящият проект на новата ОСП се нуждае от спешно преразглеждане, казва Саския Ричард, германският говорител на алианса „Good Food, Good Farming“. „Новите научни констатации от последните доклади на IPCC (Междуправителствен панел за изменението на климата) също трябва да бъдат взети под внимание“, казва тя.

Алиансът отново призовава новата обща селскостопанска политика  да подкрепи по-голямото предлагане на местни храни. „Земеделските производители продължават да произвеждат повече за глобалния пазар, отколкото за своя регион. Това не е устойчиво ”, каза Ричард.

Алиансът също така изисква в животновъдните ферми да има по-малки стада и да бъдат отключени повече средства за защита на обработваемите земи и ограничаване на използването на пестициди.

„Но най-големият проблем е проблемът с директните плащания, тъй като те основно подпомагат големите ферми вместо малките и средните стопанства, които съставляват по-голямата част от сектора“, каза Ричард. Според алианса, директните плащания трябва да бъдат постепенно намалени, като се започне с преразпределението на 50% от средствата към двата стълба по ОСП.

Понастоящем плащанията на база на първия стълб представляват около 70% до 80% от общия бюджет, като осреднено са около 40% от приходите на европейските фермери.

Според демонстрантите, в новия проект на ОСП липсват задължителни насоки за опазване на околната среда. Например, отпускат се еднократни суми за обновяване на ферми, без да се проверява дали прилаганите мерки са благоприятни за климата или не.

Според Ричард новополучената свобода чрез националните стратегически планове, с които държавите-членки ще разпределят средства, също представлява риск.

„Има смисъл мерките да са адаптирани към местните условия. Но като се има предвид, че държавите могат да определят собствените си приоритети, ние се опасяваме, че изискванията за опазване на климата ще бъдат намалени “, добави тя.

Leave a Comment