Британските ябълки гният, защото ратаите от България и Румъния намаляват

в овощната градинаМилиони ябълки са оставени да се скапват във Великобритания заради острия недостиг на сезонни работници. Проучване на Националния съюз на фермерите установява, че минимум 1147 тона ябълки са изгнили тази година, защото няма кой да ги прибере, съобщава кореспондентът на БНР в Лондон. След референдума за Брекзит все по-трудно се наемат работници, идващи предимно от Румъния и България, обясняват фермерите.

През август беше отбелязан спад от 17% на сезонни работници, през септември – 20%, а през октомври се очаква той да бъде още по-голям. Сезонните работници, засегнати от падането на стойността на паунда, предпочитат да се отправят на работа в други страни от ЕС като Германия, Холандия и Дания.

Али Кейпър от Националния съюз на фермерите заявява в статия на вестник „Индипендънт“, че Брекзит кара хората да се чувстват нежелани в страната. От съюза призовават правителството да разшири пилотна схема, която в момента позволява само на 2500 сезонни работници извън ЕС да идват в Обединеното кралство.

Leave a Comment