Козметиката ни с европейско ЕГН от 11 юли

Потребителите вече ще могат да докладват за нежелани ефекти след ползване на продуктите
грим на извънземно

БГ козметиката ще е част от централизираната база данни на европейските продукти

От 11 юли всеки козметичен продукт, произведен или дистрибутиран в България, ще има европейски паспорт, свое „ЕГН“. Козметичните стоки у нас трябва да притежават оригинален номер, отбелязан върху опаковката. Зад конкретния номер в базата данни на козметиката, произвеждана в Европейския съюз, ще стои досие на продукта. Идентификационният номер се издава след като конкретният производител е изпълнил изискванията на Регламент 1223 на ЕС. Това съобщи днес на пресконференция в Пловдив изпълнителният директор на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) Николина Узунова. Регламентът действа в общността още от 2009 г., а на нас ни беше даден 4-годишен срок, за да се справим с изискванията му.

Около 70% от всички фирмите производители и търговци на козметични продукти са членове на асоциацията. „Вярвам, че до 11 юли всички те ще са се справили напълно с изискванията на Регламент 1223“, каза Узунова. Асоциацията е оказвала помощ и на компании, които са извън струкрутата ѝ. Според изпълнителния директор след 11 юли няма да има български козметичен продукт, който да изчезне от пазара заради неизпълнение на условията в регламента.

Д-р Димитър Димитров, директор на дирекция „Обществено здраве“ в Министерството на здравеопазването посочи, че е възможно някои от производителите и дистрибуторите да имат пропуски в прилагането на регламента. „Може да направим предписания или да наложим санкции, но едва ли ще се стигне до затваряне на предприятия“, смята той.

Д-р Димитров уточни, че прилагането на европейските изисквания ще са допълнителна гаранция за безопасността на козметичните продукти. А това от ствоя страна означава, че предприятията работят според утвърдените добри практики.

Новото за нашия пазар, е че оттук нататък ще има процедура за докладване на сериозни нежелани ефекти след ползване на козметика. Системата, която действа при лекарствата, ще действа и при козметиката, уточни д-р Димитров.

На днешното събиране организаторите отбелязаха, че проектът, по който са започнали да работят от 1 април 2012 г., се изпълнява и върви към успешния си финал. Той е свързан именно със запознаване на нашия козметичен бранш с изискванията на Регламент 1223 и се прилага съвместно с партньорската козметична асоциация на Италия. Финансовата помощ на ЕС за проекта е 146 220 лева.

Leave a Comment