Проект: Минималният доход на земеделци и тютюнопроизводители да се увеличи до 610 лв.

BASF

съвети в земеделиетоПроектът на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. предвижда минималният осигурителен доход за земеделски производители и тютюнопроизводители да се увеличи от 400 лв. на 610 лв., тоест с 52,5%.

 

„За“ този ръст се изказа пред БНР Ася Гонева, експерт на КНСБ, „против“ се обяви Хасан Адемов, който е председател на парлачентарната Комисия за труда и социалната политика.

Според Ася Гонева ниските земеделски осигуровки са бомба със закъснител. Бъдещата пенсия, която те формират за фермерите, е под минималната за страната.

Адемов пък смята, че земеделската продукция, която произвеждат регистрираните земеделските производители и тютюнопроизводители, не е достатъчна, за да могат да се платят тези пари, които се предвиждат за осигуряване.

Законопроектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите да се увеличат с 6,7%  по т.нар. „златно швейцарско правило“ – 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход.

Според проекта ще се запази начина на изплащане на болничните – първите три дни от работодателите, а от четвъртия ден от държавното обществено осигуряване.

Leave a Comment