До 1 ноември оранжерийните производители заявяват помощ за доматения молец

До 25 ноември доказват разходи за растителна защита, до 15 декември получават не повече от 2500 лв./хектар с ДДС
тута абсолюта

Феромоновите уловки могат да служат и за прогноза, и за унищожаване на неприятеля

До 1 ноември оранжерийните производители могат да кандидатстват за подкрепа за борба с вредителите по доматите. Средствата са осигурени по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Утвърденият финансов ресурс за помощта е в размер на 500 хил. лв.

Със средствата ще се компенсират разходите на производителите за закупуване на продукти за растителна защита срещу доматения миниращ молец.

В срок до 25 ноември кандидатите по схемата трябва да представят отчетни документи за закупените средства за растителна защита за контрол на доматения миниращ молец. Срокът изплащане на помощта е 15 декември 2019 г.

Размерът на субсидирането ще покрива до 100% от цената на закупените препарати и средства за борба с вредителя, но не може да надхвърля сумата от 2500 лв./хектар с ДДС.

Право на финансова подкрепа имат малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат домати в оранжерии с площ от най-малко 1 дка (0.1 хектара).

Прочети още: Държавната помощ за оранжериите срещу Tuta absoluta е подкрепена от БАБХ

Leave a Comment