Протести в защита на семейното фермерство и климата разтърсиха Западна Европа

Демонстрациите са предупреждение към Европарламента и ЕК да не приемат написаната вече ОСП 2021-2027 г.
Протестът в Бон

Протестът в Бон

Европейският парламент в Страсбург, Бон, Мюнхен, Берлин, Хановер и някои френски райони се оказаха блокирани вчера, 22 октомври, от мащабни земеделски протести, съобщават европейски издания. Фермерите имат различни причини да протестират, но като цяло възнамеряват да накарат политиците да разработят по-справедлива обща селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период (2021-2027 г.) След като Европарламентът утвърди състава на новата Европейска комисия, земеделците очакват промени в някои стратегически цели на аграрната политика в ЕС. Миналата година бяха събрани 114 000 подписа срещу разработката за следващата ОСП. Бъдещият земеделски еврокомисар Януш Войчеховски даде надежда на недоволните, като обяви, че ОСП на Фил Хоган „не е Библия“ и подлежи на редактиране.

Пред Европарламента

Пред Европарламента

В Страсбург протестът на фермерите бе по-скоро „зелен“. „Евронюз“ информира, че стотици земеделски производители са призовали за по-справедливо и по-устойчиво земеделие, съобразено с околната среда. Те са се обявили и за ограничаване използването на пестициди, за подкрепа на по-малките семейни ферми и за намаляване на индустриалното животновъдство.

Прочети още: Климатът и НПО хванаха на прицел животновъдите в ЕС

„Дойче веле“ съобщи, че немските фермери провеждат демонстрации, защото са ядосани на правителствените политики за ограничаване на оттоците на нитрати от полета и засилване опазването на природата. На протеста в Бон един от плакатите гласеше: „Никой не трябва да забравя, че фермерите осигуряват храна“.

Земеделските производители се чувстват изоставени, тъй като увеличаването на регулациите благоприятства по-големите земеделски конгломерати в ущърб на малките земеделски стопанства. Отскоро за немските фермери се прилага регулация, която ограничава използването на големи количества химически и оборски торове, тъй като след използването им те се вливат и замърсяват подземни води и реки. Контролът е насочен също и към смекчаване на последиците от намаляването на популациите от насекоми и птици в Германия. В Бон участвалите в протеста трактори се разгърнаха на 1 км дължина.

В Берлин 200 трактора се изкачиха близо до Бранденбургската врата, като влязоха в града от четири различни посоки.

В Хановер стотици фермери протестираха не само срещу новите регулации, но и срещу забраната за използване на глифозат и срещу търговското споразумение Меркосур между ЕС и държави от Южна Америка.

Leave a Comment