5300 млади фермери са получили помощ да направят стопанства

Димитър Греков отговори на два въпроса на парламентарния контрол – за Програмата за развитие на селските райони и за гъботворката във Видинско
проф. Димитър Греков

Проф. Греков за пръв път бе повикан в Парламента да отговаря на актуални въпроси

Повече 5300 млади фермери са получили помощ да направят свои стопанства по съответната мярка от Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи днес на парламентарния контрол министър Димитър Греков. Заради големият интерес към мярката има наддоговорена сума от 48 895 000 лева. 19 процента от нея вече са договорени.

По думите му индикативният период за прием от 27 май до 14 юни 2013 г. е прогнозен. Заповед за конкретен период за прием ще бъде представена от земеделското министерство и Разплащателната агенция.

Министърът посочи, че се работи за увеличаване на заетостта в земеделието и ще бъде консултиран всеки, който иска да се занимава с този бизнес.

Другият актуален въпрос към аграрния министър бе свързан с нападението на горите във Видинско от листогризещия вредител – гъсеницата гъботворка. Според депутата Филип Попов над 40 декара гори във Видинска област и община Брегово са засегнати от гъботворката. Гъсеницата може да причини масото им изсъхване, а освен това да разшири територията си към съседни области.

Министър Греков обясни, че цялостното състояние на горите в България е добро, а гъботворката, която вреди на широколистните, не е масово разпространена. „В предходните години са отчитани силни нападения от този вредител, като са достигнали до 1,5 млн. декара гори. Той е с ясно изразена градация, а през 7-8 години достига до състояние на масово размножение, напада в силна степен широколистните гори в страната“, посочи министърът.

 

Leave a Comment