В новия Съвет по животновъдство ще участват само организации с регионални структури

В Съвета ще участват вече и представители на Селскостопанска академия и на два университета

Калофер - животновъден съборВ опит да се запълни липсата на Закон за браншовите организации в земеделието, аграрното министерство предложи за обсъждане проект за нов Правилник за организацията и дейността на Съвета по животновъдство. Вероятно по подобен начин ще бъдат променени и правилниците на останалите съвети към МЗХГ.

Новост спрямо Правилника от 2014 г. са изброените конкретни критерии относно дефиницията за това кои организации могат да се считат за представителни. Усповията са изброени в чл. 10. Те са общо 5:

Организациите трябва да са: 1) вписани като юридически лица за извършване на дейност в обществена полза по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел; 2) да са извършвали активна дейност през последните 2 години, което се доказва с документи за платен членски на всички членове; 3) да имат в устава цели, дейности и задачи от национално значение, свързани с развитието на сектора за съответния вид селскостопански животни; 4) да имат регионални или местни структури с членове в не по-малко от 30 на сто от областите на страната по смисъла на Закона за административно-териториалното устройство на Република България; 5) да имат членове, отглеждащи минимум 30 на сто от вида животни.

В случаите, в които сдружения членуват в повече от една организация, отговаряща на изискванията по ал. 1, председателите им заявяват писмено коя организация желаят да ги представлява.

Ново също така е и включването на председателите от Областните съвети по животновъдство в заседанията на националния съвет. Тук вече ще участват и представители на Селскостопанска академия, Тракийски университет – гр. Стара Загора и Аграрен университет – гр. Пловдив, както и на Български ветеринарен съюз, Национален съюз на зооинженерите в България и Съюз на производителите на комбинирани фуражи.

 

Leave a Comment