Правителството предлага награди и отличия за популярни творци, сред които и Лили Иванова

Министерският съвет предлага за предоставяне пожизнено на държавни парични награди на осем творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Лили ИвановаТова са проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог, Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист, Андрей Дреников – композитор и музикант, Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист, Иван Стайков – музикант и поет, Иван Иванов – поет, Лили Иванова – поп-изпълнител и артист, и Христо Ганев – режисьор и сценарист.

Предложението е внесено от министъра на културата и трябва да бъде одобрено от парламента.

По повод утрешния Ден на будителите правителството реши гласува да бъде отпусната държавна парична награда пожизнено на Стоянка Настева в размер 500 лв. месечно за изключителни постижения и за цялостния й принос в областта на образованието. Решението бе взето още през юли от депутатите и тъй като по процедурни причини бе забавено изпълнението му, за месеците август-декември 2019 г. Стоянка Настева ще получи 2500 лева. Нататък средствата ще бъдат планирани в бюджета на образователното министерство.

Правителството предложи още художника Симеон Спиридонов за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие. Произведенията на твореца са познати на ценителите от цял свят и са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца. Той е член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art /FIAP/-UNESCO. С негова неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и художествена гимназия в с. Дрен, където художникът живее и работи през последните години.

Солистът на „Щурците“ Кирил Маричков е предложен за награждаване с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство. През дългата професионална кариера с многобройни участия в страната и чужбина Кирил Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти.

Двете награди трябва да бъдат одобрени от президента Румен Радев.

 

Leave a Comment