Възможностите за ценови ръст при зърнени и маслодайни са ограничени

1

Производство и износ

Темпът на износ на пшеница от началото на новата пазарна година е с около 11% по-малък отколкото за същия период на предходната. Това се обяснява с по-малкото прибрано зърно, което е около 5,7 млн.т. Износът за тази година се прогнозира да възлезе на 4 млн.т, а до момента е изнесено около 35% от това количество, отчита в месечното си наблюдение Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) .

Износът на рапица от началото на годината е с 20% под изнесеното за същия период на предходната година. По данни на САРА износът за 2019/20 г. ще достигне около 390 хил.т. Вносът на рапично семе се предвижда да достигне 35 хил.т.

По оценки на САРА, производството на царевица за 2019/20 се очаква да стигне 3,2 млн.т. Износът за цялата пазарна година се изчислява на 1,8 млн.т. До момента са изнесени около 0,45 млн.т.

Производството на слънчоглед за 2019/20 година се оценява на 1,7 млн.т. Износът на слънчогледово семе се предвижда да варира около 600 хил.т, като до края на м.октомври са изнесени 113 хил.т.

 

Цени

Цените на 5-те култури през този сезон са по-ниски отколкото година по-рано. Основно това важи за пшеницата и ечемика. Причината е добрата световна реколта, включително в целия Черноморски район. Очаква се в следващите месеци да има постепенен ръст, дължащ се на калкулиране разходите за съхранение.

Очаквания за производството и търговията със зърнени и маслодайни

В края на м.октомври, 2019 г., FOB цената за хлебна пшеница в Черноморския район се движи около 207 US$/т, ечемика – 185 US$/т, фуражна пшеница – 195 US$/т. FOB цената за царевица от Украйна през м.септември е около 165 US$/т. Цените на месечна база отбелязаха чувствително увеличение, което при пшеницата е около 11%, което се дължи на високото световно търсене.

FOB цената на слънчогледово семе от Украйна през м.октомври продължава да пада до 320 US$/т. надолу на годишна база. Слънчогледовото олио се изнася на цена от 690 US$/т, което е с 3% над миналогодишните равнища.

Възможностите са ръст в цените на зърнените и маслодайни култури в следващите месеци не са големи. Австралия се очаква да прибере с 10% повече пшеница след 2 месеца, докато сега за първи път от много години внася зърно.

Независимо от рекордното производство на палмово масло в света от 76 млн.т през 2019/20 г, което е за 4 поредна година на ръст от средногодишно 8%, FOB цените от Азиатския континент скочиха през м.октомври с 10% на месечна база до 520 US$/т. Причината са въведените интервенционни политики, основно в Индонезия и Малайзия, където се предвижда 30% и 20% задължително прибавяне на биогориво към дизела, което води до опасения на пазара за спад в експортните количества.

Leave a Comment