Кое е най-търсеното телешко месо? Това без документи

Младен Радев

Младен Радев

Ще гледаме или ще угояваме телета, попита публиката на Стекспо животновъдът Младен Радев

Коя е най-търсената стока у нас? Отговорът на въпроса, който зададе собственикът – животновъд на „Ферматъ“ООД Младен Радев, разбира се, касаеше пазара на говеждо и телешко месо. Темата бе част от деловата програма в първия ден на изложението за месодайни животни Стекспо 2019 в Пловдив.

„Най-търсената стока у нас е тази без документи“, отговори си сам Радев, който освен във ферма за угояване на телета, е съдружник и в месокомбинат. Той посочи, че продажбата и покупката на телета и животни за клане без фактури е масово явление. По-нататък фермерът изброи, че най-много се продават краве месо, телешко – светло розово, червено мазно и накрая мраморирано.

„Мраморираното месо, както всички знаем, го няма в България“, вметна пред фермерската публика лекторът.

Той обърна внимание, че при отглеждане на телета за месо, най-важни са първите шест месеца. В началния период дори и за един месец да объркаш режима на отглеждане и хранене, тази грешка няма да може да бъде поправена по-нататък.

„Ако едно теле за угояване няма поне 800 грама дневен приръст, угоителната ферма работи на загуба“, показват сметките на Радев. „Така че ще гледаме или ще угояваме телетата? Ако ги гледаме, е сигурно, че няма да спечелим. Но опитите у нас продължават“, добави с чувство за хумор фермерът.

Лекторът обърна внимание, че през периода на растеж на телетата, животновъдът трябва да им осигурява между 14 и 18% протеин в дажбата. А в периода на угояване – 12-14%.

Ако телетата усвояват 60% от необходимия протеин, техният приръст ще е 900 грама на ден. Ако усвояват 90%, то тогава ще постигнат 2 кг дневен приръст.

Младен Радев обясни, че от изключително значение е каква е породата на телетата, които се отглеждат за угояване. От нея зависи и качеството на месото, но също така и рандеманът. Например рандеманът на кравите е 47% при 29% кости и това определя ниската кланична цена на това месо – 2 лв. за килограм живо тегло. Но при породата „Лимузин“ цената е два пъти по-висока, тъй като месото е повече, а костите тежат по-малко.

Leave a Comment