В България вече има топ генетика на всички важни месодайни породи говеда

Има ферми, в които кравите раждат веднъж на 2000 дни. И те са в програмата за селекционен контрол, съобщи директорът на развъдната асоциация Андрей Чалъков

асоциация на месодайното говедовъдство

В България вече имаме топ генетика на всички важни месодайни породи, съобщи днес в първия ден на изложението Стекспо 2019 Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. Това се доказва от Електронната родословна книга, в която вече три години се събират данни от развъдните ферми. В повечето ферми, които членуват в асоциацията, се отглеждат по над 100 животни. Най-масово срещаната порода е Абърдийн Ангус. Производителите изнасят най-много отбити телета за Косово – годишно между 30 и 50 хил., информираха от асоциацията. Чалъков допълни, че асоциацията се опитва да превърне месодайното животновъдство от „движение“ в „сектор“.

Тъй като имаме животни с родословие, ние можем да станем интересен пазар за държавите от бившия СССР например, най-малкото защото транспортните им разходи ще са по-ниски, посочи председателят на асоциацията Стоян Чуканов.

Селекционната и развъдна дейност не са за всеки фермер, каза Чалъков. В същото време програмата за селекционен контрол у нас дава възможност (и субсидии – б.р.) да се отглеждат крави, които раждат веднъж на 2000 дни (над 5 години). „Значи такъв животновъд не произвежда нищо“, заключи Андрей Чалъков.

Стоян Чукалов обясни, че по настояване на асоциацията от тази година месодайните животновъди под селекционен контрол трябва да доказват, че са произвели 0,25 телета годишно. Изискването е минимално, тъй като обичайно в една ферма има 80% отелвания.

Андрей Чалъков акцентира и на широкия сив фронт в сектора. Официалните данни сочат, че във фермите се колят повече животни, отколкото в кланици. През миналата година 60 000 говеда са заклани в стопанствата, а 30 000 във фермите.

Освен това в България има 300 000 крави, от които 100 000 се водят елитни. Което е просто невероятно и невъзможно. За пример Чалъков даде Италия, където се отглеждат 1,5 милиона говеда от породата Лимузин, но от тях само 100 000 са елитни.

 

Leave a Comment