Надежда Захариева: Всеки къс от сърцето ми ще е мъничка песен!

Надежда ЗахариеваДнес поетесата и писателка Надежда Захариева празнува 75-я си рожден ден. През много, много години от живота ѝ тя бе известна като съпругата на поета Дамян Дамянов, който почина в средата на 1999 г. С годините обаче все по-малко хора свързват името ѝ с поета, защото собствената ѝ идентичност е достатъчно ярка, за да свети с отразена светлина.

Надежда Захариева е автор на над десет стихосбирки и на три романа. Периодично публикува свои увлекателно написани разкази в националните печатни медии.

За мнозина съдбата ѝ е драматична. Тя се е грижила 35 години за Дамян Дамянов, който имаше първа степен на инвалидност, съчетана с избухлив характер. Двамата имат три деца, но преди време единият син на Надежда умира. Преди 5 години тя претърпя операция за изрязване на тумор в главата. Когато излезе от болницата, писателката цитира Артър Милър: “Който се страхува да умре, се страхува и да живее.”

Самата Надежда Захариева разказва, че най-ценната молитва за нея е тази: „Господи, дай ми смирението да приема нещата, които не мога да променя, куража да променя нещата, които мога. И мъдростта да правя разликата между двете.“

Жажда

Като искам да пия вода,

не ми давайте чаша!

Не измервайте с чаши моята жажда!
Аз дойдох на света
не да искам по малко.
Ако трябва да ме боли,
искам толкова много,
че от скръб да изплача очите си.
Ако трябва да ме боли,
искам толкова много,
че сърцето ми чак да се къса!
Всеки къс от сърцето
ще е мъничка песен –
толкова тъжна,
че от болка ще трепнат
най-коравите хора.
Ако се радвам,
искам толкова много,
че от щастие да се пръсне
сърцето ми!
Всеки къс от сърцето
ще е мъничка песен –
толкова радостна,
че най-тъжните хора
ще забравят тъгата си.
Като искам да пия вода,
не ми давайте чаша!

Извори искам да пия!

Leave a Comment