Дойчо Дойчев: Въпреки сушата хибридите ПИОНЕР дадоха над 2000 кг/дка при царевица в Южна България

При слънчогледа лидер бе P64LE25, а новото поколение в Експрес технологията постигна добиви над 480 кг/дка
Дойчо Дойчев

Дойчо Дойчев

Дойчо Дойчев, регионален агроном на Пионер за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян, пред Агро Пловдив

Как рефлектираха върху добивите от царевица и слънчоглед високите температури и сушата в районите на Пловдив и Пазарджик, г-н Дойчев?

Годината не беше никак лека за производителите на тези две култури, като в началото на вегетацията и още по време на сеитбата беше изключителна суша. Нямахме никакво влагозапасяване от зимата и се очертаваше трудна година за производство. За късмет не закъсняха първите пролетни дъждове, който донесоха плодотворната влага за поникване на младите растения от царевица и слънчоглед. Ситуацията се промени и засетите полета се гарнираха оптимално. Сезонът продължи благоприятно за производството на двете пролетни култури до цъфтеж на слънчогледа и изметляване на  царевицата. Последните дъждове със стопанско значение за района на Пловдив и Пазарджик бяха в началото на юни месец. След този периода имахме слаби локални превалявания. Периодът на високите температури и сухото време продължи изключително дълго време. Стресовите фактори взеха своя процент от пролетните култури, като цяло средните добиви са по-ниски от предходната година. При тези тежки летни условия нашите хибриди се представиха изключително добре за ситуацията. Това се потвърждава от нашите фермери, който за поредна година ни гласуват високо доверие. PIONEER е дългогодишен пазарен лидер в България при царевица и слънчоглед, благодарение на голямото си разнообразие от хибриди с висок и стабилен добив. Нашите хибриди посрещат и отговарят на всички предизвикателства в производството на полето.  Хибридите на PIONEER  са високо устойчиви  на неблагоприятните климатични условия, вредители и с изключително добра рентабилност.

Кои хибриди слънчоглед се представиха най-добре и какви бяха резултатите при тях?

Фирма Пионер предлага слънчогледови хибриди за отглеждане по всички технологии. От няколко години фермерите ни гласуват пълно доверие и масово се доверяват на нашите хибриди, като компанията е пазарен лидер в сегмента на слънчогледа. Изтъкнатият ни лидер с повече от 30%  засети площи в България P64LE25 отново се представи на върха в добивите за района и фермерите ще продължат да му бъдат фенове и през 2020 година. Толкова добре се представиха и другите наши хибриди от тази технология като P63LE113, P62LE122/първа и втора култура/,P64HE118 – лидер при високоолеиновите хибриди. Новото поколение хибриди от Експрес технологията имаха великолепни резултати с добиви над 400кг/дка, като при отделни локации те достигнаха над 480кг/дка. Новата генерация високодобивни хибриди надхвърли всички очаквания и ще се включи догодина в портфолиото на компанията с летящ старт. Това са P64LE136, P64LE137 и високоолеиновите P64HE133, P64LE144. Конвенционалната генетика е моторът на новите хибриди в Пионер с P64LL129, P64LL125 и шарения птичи слънчоглед P64BB01, на който се доверяват редица фермери в района. В тази технология имаме един изразен лидер в добивите – P64HH132, който е високоолеинов и конвенционален. Силно представяне имаме и при Clearfiеld Plus технологията с доказалите се с високите добиви в производствените полета P64LP130 и новия P64LP140. Това са хибриди с висок добивен потенциал при нормални и сухи екстремни условия.

Какви са наблюденията ви при царевицата? Кои хибриди се отличиха и с какви добиви?

За поредна година хибридите от търговската марка се отчетоха с върхови добиви от 1100 кг/дка до над 2000кг/дка. Тези добиви се дължат на добрите грижи от страна на фермерите и предимствата на хибридите. Хибридите превъзхождат всички останали с по-доброто усвояване на водата и хранителните вещества от почвата при всички условия. С бързо и мощно развитие на младите растения от най-ранни фази. Притежават мощно здраво стъбло от корена до метлицата. Ефективно използват водата и хранителните вещества. Толерират високите температури по време на цъфтеж-опрашване. Масово за района се представиха с високи добиви всички наши хибриди, като на върха бяха Optimum AQUAmax  Р9903, Р9911, Р0023, Р0216, новите хибриди Р9889, Р9978, Р0217 и рекордьорът по добив Р1049. С изключителни добиви се представиха и останалите хибриди Р9757, Р0312, Р0268 и рекордьорите Р0937 и Р1535.

Тази година площите с двете култури са повече спрямо 2018 г. по данни на земеделското министерство, като по-големият ръст (над 11%) е при царевицата. Какви са настроенията на земеделците за догодина?

За следващата година земеделците ще залагат основно на Optimum AQUAmax  царевични хибриди на Пионер и всички по-късни хибриди с висок потенциал на добив като Р0937, Р1535 и Р1241. За съжаление сме ограничени с поливните площи в района на Пловдив и Пазарджик. Фермерите имат желание да увеличат площите с царевица – царицата на полето, но не могат да рискуват без осигурено напояване. Пионер стартира през 2019 г. нов иновативен проект за постигане на оптимални добиви от 2500кг/дка чрез високо интензивно земеделие. Компанията изгради съвместно с Нетафим подземна  капкова система в Аграрен Университет Пловдив, за да може да покаже пълният потенциал на хибридите си. Този опит ще бъде в полза на производителите на царевица, защото ще се изпитват и внедряват всички новости.

Увеличават ли се полетата, върху които се отглежда царевица като суровина за производство на възобновяема енергия? Знаем, че в нашия регион има концентрация на такива предприятия.

През последните две години няма увеличение на тези площи, по-скоро има преструктуриране и окрупняване на производството. Нашите хибриди Р1241, Р1049 и Р1535 са лидери в този сегмент на производство. Хибридите притежават качества за такова производство- висок добив, отлично съотношение зелена маса/зърно, Stay green ефектът е много важна характеристика при силажното производство с изключително високо енергийно съдържание и висок рандеман на био газ.

Leave a Comment