Опасни вредители и болести за периода! Вижте ги

Из Бюлетина на Областна дирекция по безопасност на храните, отдел “Растителна защита“ – Пловдив – 21 юни

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ КУЛТУРИ

Струпясване по ябълката /Venturia inaequalis/

Струпясване

Струпясване – признаци върху листата

Обилните валежи и градушки в отделни райони на областта създадоха условия за протичане на пет последователни инкубационни периода със силна степен на зараза. В масиви с пропуски в редовната растителна защита отчитаме нови прояви от конидиална зараза по листата. За предпазване на новия прираст от зараза и ограничаване разпространението на болестта в масивите на областта препоръчваме да продължат третиранията със системни средства за борба до пълно преодоляване на допуснатата зараза. При пропуски в редовната РЗ и допусната силна зараза да се ползват с предимство ПРЗ с активна база Додин, които имат стопиращ и изкореняващ ефект върху петната.

Един и същи фунгицид може да се включва до три пъти в рамките на една вегетация.

В масиви с преобладаващ сортов състав, чувствителен на брашнеста мана е необходимо да продължи комбинирана борба през 10-12 дни. Подходящи ПРЗ за борба срещу двете болести са Скор 250 ЕК 0.02%, Ардент 50 СК 0.02% и други.

Ябълков плодов червей /Laspeyresia pomonella/

Праг на икономическа вредност: 0.8-1% пресни вгризвания на дърво. Продължава летежа на пеперудите от презимувалото поколение. Хладното и дъждовно време затрудни летежа и яйцеснасянето на неприятеля. Със стабилизиране на времето очакваме нов късен пик в развитието на вида. Да не се просрочват сроковете между третиранията повече от 10-12 дни. 

Калифорнийска щитоносна въшка /Quadraspidiotus perniciosus/

Първи петна по плода – 12.06. На площи с картотекирано нападение, да се изведе пръскане, комбинирано с поредното третиране срещу ябълковия плодов червей и листозавивачките. Подценяването на третиранията срещу неприятеля води до постепенно изтощаване, изсъхване и умиране на растенията.

Листозавивачки

Развитие на първо лятно поколение: начало на излюпване: 19.06 АЕР Пловдив. На всички овощни градини с доказано нападение е необходимо да се извърши пръскане срещу първо лятно поколение. В плододаващите градини да се използват инсектициди, имащи едновременна регистрация срещу ябълковия плодов червей, калифорнийската щитоносна въшка и листозавивачките.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ ВИДОВЕ

Прасковен клонков молец /Anarsia lineatella/

Праг на икономическа вредност 3% повредени леторасти и плодове; Да се обследват сливовите и прасковените масиви и при доказана плътност да се извърши трето пръскане схВазтак НОВ 100 ЕК, Децис 2.5 ЕК и други.

Късно кафяво гниене по праскови и кайсии

За предпазване от масово развитие е необходимо да се извършат едно до две предпазни третирания през 10-14 дни комбинирано с поредното третиране срещу Прасковен клонков молец/Анарзия/.

 Цилиндроспориоза/Бяла ръжда по череши и вишни//Blumeriella jaapii/

След приключване на беритбата да се приложат до две последователни пръскания през 10-12 дни в масивите с регистрирано нападение от болестта с един от разрешените фунгициди ФОЛИКУР 25ВГ, ДЕЛАН 700 ВДГ и други.

ЛОЗЯ

Брашнеста мана по лозата Оидиум /Uncinula necator/

оидиум

Оидиум

Развитие на патогена: начало на нападение по зърната 18.06 АЕР Пловдив. Агрометеорологичните условия през изминалия период формираха оптимални условия за бързо развитие и вторично разпространение на патогена. Поради критичната фенофаза на културата е необходимо третиранията да продължат през 10-12 дни със системни средства. Критичният период продължава до фенофаза прошарване на зърното. Да се прилага просветляваща лятна резитба – колтучене, филизине – осигуряваща по-добро проветряване на гроздовете. За да се избегне проявата на резистентност е задължително да се редуват ПРЗ с различни активни бази и механизъм на действие. Могат да се използват Ардент 50 СК, Байфидан 250 ЕК и други.

Мана по лозата

Развитие на патогена: първо мазно петно 17.06. През изминалия период агрометеорологичните условия бяха благоприятни за развитие и разпространение на на патогена. Маната напада само зелените органи листа, леторасти, чепки. Развитието на болестта се благоприятства от сравнително хладно и влажно време, чести, но слаби ревалявания или наличие на роса. Най-критичният период от фенологичното развитие на лозата за нападение от мана е от масов цъфтеж до големина на зърната “грахово зърно”. Едновременно срещу маната през интервал от 10-12 дни пръскането да се комбинира и срещу оидиума по лозата.

Сиво гниене /Botrytis cinerea/

Преди затваряне на чепката да се извърши предпазно пръскане срещу болестта. Застрашени от поражения са  масиви, в които има допуснати повреди от мана, оидиум и шарен гроздов молец. Пропуснатите летни практики зелени резитби, като филизине, колтучене са друга основна причина за развитието на болестта. Да се обърне внимание на десертните лозя, които по правило страдат по-силно от болестта. Третирането срещу сивото гниене да се комбинира с тези за оидиума. Препарати: Куадрис 25 СК, Еклер 49 ВГ и други.

Шарен гроздов молец /Polychrosis botrana/

Развитие на второ поколение: начало на излюпване 21.06 АЕР Пловдив. Праг на икономическа вредност: десертни сортове 6-7 гъсеници на 100 реси; винени сортове 11-12 гъсеници на 100 реси; Гъсениците от второ поколение повреждат зърната с големина на грахово зърно, като ги нагризват, и слабо ги оплитат в копринена нишка. Неприятелят напада с предимство десертните сортове с мискетов аромат и светла ципа на зърното – Мискет Отонел, Болгар и др. При доказан праг на вредност, да се извърши първо пръскане срещу гъсениците на второ поколение по следната схема: – за всички агроекологични райони в периода – 24-26.06 – десет-дванадесет дни по-късно третирането да се повтаря.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

Картофена мана /Phytophthora infestans/ Кафяви листни петна /Alternaria solani/

Към датата на наблюдение са отчетени условия за протичане на критичен период в полска среда. Нестабилните агрометеорологични условия през изминалият период благоприятсват развитието и разпространението на патогените в посеви домати и картофи в полска среда. В областта има натрупан ифекциозен фон от последните години. За опазване на културата е задължително да продължат превантивните пръскания през 8-10 дни. 

Кубинска мана по краставици /Pseudoperenospora cubensis/

кубинска мана по краставиците

Маната започва с петна по листата
Снимка от Градина

Установени са първи прояви от болестта в полска среда по краставици. За предпазване от евентулни поражения препоръчваме ежедневни прегледи в посевите. При откриване на първите прояви се отстраняват първите нападнати листа, преди масовото спорообразуване на патогена. В радиус на 30 км от огнището на зараза, да се приложат 2-3 последователни пръскания през 7-8 дни със системни фунгициди.

Цикада /Hyalesthes obsoletus/

Развитие на неприятеля: миграция по зеленчукови гостоприемници. На всички посеви домати, картофи, пипер, патладжан, магданоз, кервиз да се извърши първо площно пръскане в периода – 22-24.06. Следващото площно третиране да се извърши след 10-12 дни, в зависимост от метеорологичните условия през периода и последействието на избрания инсектицид. Във връзка с продължаващото излитане на цикадката е важно едновременно с площното третиране да продължи окрайчването до 50-80 метра дълбочина на ивицата плевелна растителност в целинните места и пасища, граничещи с зеленчуковите площи. Като химическа растителна защита да се ползва Алиет Флаш, Верита ВГ или друг. Борбата срещу цикадата има страничен, корегиращ ефект върху плътността на листните въшки и трипса по зеленчуковите култури.

Памукова нощенка /Chloridea obsoleta/

Развитие на първо поколение: начало на излюпване 11.06; гъсеници втора – трета възраст – 22-23.06 АЕР Пловдив. Праг на икономическа вредност домати – 5% нападнати плодове; или 20 яйца/100 растения. През изминалата вегетация отчетохме висока степен на нападение над ПИВ от памукова нощенка в площи от средно ранни и късни домати. Видът развива три поколения годишно. Вредят гъсениците, които нагризват листата, бутоните и цветовете, а по-късно нападат зелените плодове, вгризват се в тях и се хранят със съдържанието им. Третирането е ефикасно, когато е насочено срещу преобладаващи млади гъсеници от втора до трета възраст. За обхващане на генерацията е необходимо да се извършат до две третирания през 8-10 дни, според метеорологичните условия и последействието на избрания инсектицид. 

Колорадски бръмбар /Leptinotarsa decemlineata/

Развитие на второ лятно поколение: начало на имагениране на възрастното 10.06; начало на яйцеснасяне – 16.06. Праг на икономическа вредност ПИВ: картофи 20% нападнати растения; патладжан 4-5 бр. възрастни/растение. Да продължат обследванията на посевите картофи и патладжан. При доказан ПИВ да се извърши пръскане, насочено срещу възрастното преди масово яйцеснасяне с някой от препаратите Актара 25 ВГ, Алверде 240 СК или друг.

С пълния текст на бюлетина можете да разполагате ако се абонирате за него в ОДБХ, отдел “Растителна защита”

Контакти: Пловдив бул.”Марица”86, E-mail:odbh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76

Leave a Comment