Днес е Световният ден на мъжете

манифест на мъжаПо идея на Михаил Горбачов и със одобрението на ООН 5 ноември е обявен за Световен ден на мъжете. Той се чества вече 19 години.

Към днешна дата мъжете са близо 70 милиона повече от жените – около 3 908 000 000 от общото население на земята. Като процент те са 50,4 на сто и, разбира се, най-многобройни са в Азия, защото 36% от населението на Земята е съсредоточено в Китай и Индия.

Мъжете нямат особена нужда от специален празник за тях, защото както дон Хуан (Карлос Кастанеда) казва „в един момент сме се изхитрили и сме взели властта“. Само до преди по-малко от 100 години, жените по света не са имали право да гласуват, като в някои държави още е така, да се образоват, да заемат обществени длъжности. А това със сигурност е утвърждавало лидерската позиция на мъжете в света.

Ако потърсите информация кой управлява света, ще се появят множество разработки за конспиративни общества, в които участват президенти мъже, милиардери мъже, банкери мъже, учени мъже и въобще единствено и само мъже. В повечето от „тайните правителства“ участието на жени дори е забранено. При нобеловите награди е същото. От около над 800 раздадени такива досега, едва четиристина жени са отличени с този приз. В повечето случаи те са взели Нобел за мир и за литература, като сред изключенията е френският химик и физик Мария Кюри, която е получавала два пъти отличието. В лексиката дори се наложи използването на мъжки род при заемане на длъжности – в професиите, в политиката, дори когато зад поста стои жена.

Ето и някои афоризми за мъжете:

„Никога не съм мразила толкова силно един мъж, че да му върна диамантите“ — За За Габор 

„Мъжете независимо от тяхното финансово положение, социален статус, или биография искат жените да им позволят да се грижат за тях. – Стив Харви

„Всички мъже са слаби, а най-слаби от всички са джентълмените“ –  Маргарет Тачър 

„Мъжете прекарват живота си далеч по-добре от жените. Те се женят по-късно, освен това си отиват по-рано“ —  Хенри Луис Менкен

Leave a Comment