Вегански бургери с аромат на печена сръбска скара. Вредни ли са?

вегански бургерОт няколко месеца вегани и вегетарианци се радват на бургери с растителен произход, които при печене ухаят силно на сръбска скара. В състава им влизат протеин от грах, пресовано масло от рапица, кокосово масло и слънчогледово олио, картофено нишесте, екстракт от дрожди, от ябълка, от цвекло и други. Миризмата на месо се получава от пушилен ароматизант.

Продават се под марката „Beyond meat“ („Отвъд месото“) и са доста скъпи. Десет бургера с общо тегло 1,15 кг струват 60 лева, тоест около 10 пъти по-скъпо от средната цена на разфасовано пилешко месо.

Европейската комисия е изискала научно становище от Европейския орган по безопасност на храните за използвания ароматизант „аромат на скара, концентрат (растителен)“  относно въздействието върху човешкото здраве. Въпросният ароматизатор се прилага също за широка употреба в меса и месни продукти, сосове и подобни продукти, като кетчупи, сосове за барбекю, топено сирене и крема сирене, и снаксове.

Становището, цитирано от българския Център за оценка на риска по хранителната верига, гласи, че ароматизантът е получен от топлинно обработено рапично масло.

Въз основа на оценката на експозицията и резултатите от изследванията за токсичност с повтаряща се доза е възможно да се изчисли задоволителна граница на безопасност (margin of safety). Въпреки това, се отбелязва, че за шест групи от съставките на ароматизанта (2-децен-1,4-лактон, 2-ундецен-4-он, 2-пентилфуран, 2- хептилфуран, 2-октилфуран и 2-хексилфуран) има показания за генотоксичност, поради което същите трябва да бъдат разгледани допълнително. Докато тези оценки не бъдат финализирани, безопасността на ароматизанта „аромат на скара, концентрат (растителен)” все още не може да бъде оценена в пълна степен.

1 Comment

  1. Бейонд статията каза:

    Авторе, не сравнявай цената на това месо с пилешко. 10 пъти по-скъпо звучи сензационно, но нека да бъдем обективни. Това месо е с вкус на телешко и е негов заместител.

Leave a Comment