САЩ нападна ЕС за далавери в Чехия и Унгария при земеделските субсидии

ЕК опроверга: Според Европейската сметна палата грешките при директните плащания са под 2%

На брифинк вчера Европейската комисия се защити от твърденията, че значителен дял от земеделските субсидии в ЕС отива в джобовете на политиците и местните силни на деня, особено в Централна и Източна Европа.

Повод за реакцията на Брюксел бе публикувано във в. „Ню Йорк таймс“, САЩ разследване, според което в страни като Унгария и Чехия голям дял от това финансиране се използва от властимащите за обогатяване или защитаване на политически интереси. Еврокомисията определи написаното като прекалено и заяви, че прави всичко по силите си, за да се бори с измамите.

Парите за земеделие са най-голямото перо от разходите на ЕС. Отделените за тази цел средства възлизат на общо 36 процента от бюджета на съюза за 2019 година, или 58.4 милиарда евро.

Даниел Росарио

Даниел Росарио

Говорителят на комисията Даниел Росарио заяви, че Европейският съюз предоставя на земеделските производители подкрепа за доходите или „преки плащания“, за да се гарантира продоволствената сигурност в Европа. Субсидиите им помагат в производството на безопасна, здравословна и достъпна храна и ги възнаграждават за доставка на обществени блага, които обикновено не се заплащат от пазарите. Земеделските стопани обикновено получават подпомагане на доходите според размера на хектарите им. Всички държави от ЕС трябва да предложат основно плащане, плащане за устойчиви методи на земеделие („екологизиране“) и плащане за млади фермери. Тъй като държавите от ЕС са задължителни да предоставят тези плащания, те често се наричат ​​задължителни плащания.

Росарио каза още, че „Европейският съюз има много ясни правила за това как трябва да се управляват фондовете на ЕС, по-специално що се отнася до земеделските фондове. Съгласно принципа на споделеното управление, държавите-членки са отговорни основно за доброто и законно управление на средствата на ЕС.

За 2018 година по данни на Европейската сметна палата нивото на грешки при директните плащания е под 2 процента, което се приема за незначително, заяви Даниел Росарио. Комисията има нулева търпимост към измами със средствата на ЕС, добави той, уточнявайки, че основната отговорност е на страните членки да гарантират, че парите се харчат коректно.

Междувременно евродепутатът Мартин Хойслинг от Зелените заяви, че ЕС трябва плаща само на действащи фермери, а не да обвързва субсидиите с обработваема площ.

 

Leave a Comment