Разследването на „Ню Йорк таймс“ за евросубсидиите намеси Орбан, Бабиш и … Миню Стайков

Виктор Орбан е продал 24 хил. дка държавна земя на роднини и приятели, Андрей Бабиш е получил 42 млн. долара субсидии през 2018 г., а Миню Стайков е правел фиктивен износ на зърно, за да не плати ДДС

разследване Ню Йорк Таймс

Разследването на „Ню Йорк Таймс“ от неделя, 3 ноември, за политическа корупция в земеделието на бивши соцстрани, намеси премиера на Унгария Виктор Орбан, чешкия премиер Андрей Бабиш и … алкохолния бос Миню Стайков като … търговец на зърно.

В публикацията се твърди, че около 6 хиляди акра държавна земя (24-25 хил. дка) в Унгария е продадена на роднини и приятели на премиера Виктор Орбан. Данните са предоставени от Йозеф Ангян, бивш секретар за развитие на селските райони.

„В страните от бившия съветски блок, където правителствата притежават много държавни земеделски земи, лидери като унгарския премиер Виктор Орбан са продавали на търг земи на политически съюзници и членове на семейството. И субсидиите следват земята.

Компания, сформирана от чешкия премиер Андрей Бабиш, събра поне 42 милиона долара субсидии миналата година“, твърди публикацията.

„В Словакия – пише в разследването – главният прокурор призна за съществуването на „селскостопанска мафия“. Малките фермери съобщиха, че са били пребивани и изнудвани за земи, които са ценни зарази получаването на субсидии. Журналистът Ян Кучиак беше убит миналата година, докато разследваше италиански мафиоти, които бяха проникнали в селското стопанство, печелеха от субсидии и изграждаха връзки с мощни политици.“

За България статията, озаглавена „Парите на фермерите: Как олигарси и популисти доят с милиони ЕС“, съобщава, че субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. „Българската академия на науките установи, че 75 процента от плащанията на площ в страната се оказват в ръцете на около 100 предприятия.“ И продължава: „Тази пролет властите разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и чака съдебен процес.“

Това е всичко за страната ни, написано вероятно на базата на информации в електронните медии, но на въпрос кой е този голям производител на брашно, отговорът, който някои дават е Миню Стайков. Според „България днес“ от април до септември 2009 г. Стайков чрез фирмата си „Топаз мел“ е извършвал фиктивен износ на зърно за Румъния и така не е плащал ДДС заради вътрешнообщностната доставка.

Авторите на статията в „Ню Йорк Таймс“ обясняват, че Европейският съюз харчи три пъти повече от Съединените щати за субсидии за земеделски стопанства всяка година, но тъй като системата от държави се разшири, отчетността не е на ниво. Националните правителства публикуват известна информация за получателите, но най-големите бенефициенти се крият зад сложни структури на собственост. И въпреки че на земеделските стопани се плаща отчасти въз основа на техните площи, данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването на грабването на земята и корупцията. Европейският съюз поддържа главна база данни, но, позовавайки се на трудността при изтеглянето на исканата информация, е отказала да предостави на The Times копия.

Авторите са потвърдили сделките със земя, от които са се възползвали цитираните политически лидери, като са посетили стопанства в няколко страни и са използвали правителствените документи за определяне на плащанията на субсидии, получени от някои от най-големите бенефициенти. Разследването на „Ню Йорк Таймс“ също се основава на работата на унгарски журналисти и други, „които са разследвали злоупотребите със земя, въпреки медийната репресия от правителството на Виктор Орбан.“

Те изразяват съмнения, че през следващия програмен период, когато страните членки на ЕС ще имат по-голяма самостоятелност в разпределянето на европейски средства, корупцията ще се задълбочи.

 

Leave a Comment