Поземлени банки могат да спрат изоставането на земите

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Връзките между практиките за развитие на селските райони и управлението на земите са в центъра на международния семинар на LANDNET – общност от специалисти по управление на земята, земеползване и управление на земята от Европа и Централна Азия. Семинарът, в който участват 30 държави, започна днес в Сантяго де Компостела (Испания) като част от международна конференция за развитие на селските райони и туризъм.

Двеста експерти ще разгледат практиките за управление на земята, които могат да помогнат за решаването на проблема с изоставянето на земята, който е широко разпространен в някои страни от Западна и Източна Европа. Участниците ще научат и за текущото правно ръководство за консолидация на земите на ФАО и ще обсъдят неговото прилагане.

Примерите на някои държави, представени по време на събитието, включително Армения, Сърбия, Турция и Франция, ще улеснят по-нататъшния обмен на знания и опит по проблемите на изоставяне на земя и могат да послужат като вдъхновение за нови и иновативни решения.

„В Западните Балкани и Кавказ стопанствата се характеризират с прекомерна фрагментация на земята и малък размер, което в комбинация с ниската рентабилност на селското стопанство като цяло води до миграция от селските райони и е основен фактор за изоставянето на земята“, казва Мортен Хартвигсен, експерт по земеползване FAO и координатор на семинара. „Методите за управление на земите, включително създаването и развитието на поземлени банки и укрепването на земята, могат да бъдат ефективни инструменти за решаване на структурните проблеми в селското стопанство и борба с изоставянето на земи.“

Настоящият семинар се организира от FAO съвместно с AGADER и е подкрепено от Германската агенция за международно сътрудничество.

Обръщайки внимание на малките стопани, ФАО работи за насърчаване на по-широкото развитие на селските райони чрез въвеждането и разработването на инструменти за укрепване на земята и поземлени банки като част от своята регионална инициатива за овластяване на малките стопани и семейните земеделски стопани.

Семинарът ще завърши с учебно пътуване до един от пилотните проекти за мобилизиране на земи на Агенцията за развитие на селските райони на Хунта от Галисия.

Leave a Comment