Държавните земеделски земи за наемане ще се обявяват ежегодно до 15 февруари

Постоянно затревените площи се променят след заповед на министъра и ако няма възражения от РИОСВ, според Законопроекта на Закона за земеделските земи

агроекологияЗемеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ (Държавен поземлен фонд). Това предвижда новият Закон за земеделските земи, публикуван за обществено обсъждане. По този начин се дава възможност на младите фермери да създават нови стопанства или да разширят съществуващи такива, с оглед приоритетите на ЕС за промяна на възрастовата структура на заетите в земеделието лица.  Проектът е изготвен в изпълнение на Решение на Народното събрание от 19 септември 2017 година относно необходимостта от усъвършенстване на регламентацията на отношенията в областта на собствеността, ползването, управлението и опазването на земеделските земи.

В законопроекта са обединени Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за арендата в земеделието и Закона за опазване на селскостопанското имущество.

Променен е срокът при отдаването на земеделските земи от държавния поземлен фонд под наем или аренда,чрез провеждане на тръжна процедура. Министърът на земеделието, храните и горите ще издава заповед за откриване на търга за следващата стопанска година до 15 февруари на текущата календарна година, а не както досега до 31 март.

В процедурата по разпределение на общинските и държавни пасища, мери и ливади е предвидено съответните общински и държавни комисии да разпределят в съществуващата последователност първо имоти от двата фонда в землището, където е регистриран животновъдният обект на лицето. След това ще се разпределят имоти от ОПФ и ДПФ в съседни землища.

Начинът на трайно ползване на имоти, включени в обхвата на специализиран слой „Постоянно затревени площи“, може да се променя само след изключването им от слоя със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители. Ако обаче съответната Регионална инспекция по околна среда и води издаде отрицателно становище, процедурата се прекратява.

Собствениците на овощни насаждения, създадени върху земеделски земи от държавния или общинския поземлен фонд, могат да придобият право на собственост върху земите по пазарна цена, изготвена от независим оценител, след изтичане на 5 години от създаването на насажденията. Тази възможност се дава, ако стопаните са създали или ползват насажденията по силата на договор с министъра на земеделието, храните и горите, съответно – с кмета на общината; ако са придобили земята чрез приватизационна сделка; ако са я придобили от прекратените организации.

В срок 20 години от придобиване правото на собственост върху земеделските земи не може да се извършва промяна на начина им на трайно ползване, както и промяна на предназначението им за неземеделски нужди.

Предвидена е нова процедура, която предоставя възможност за промяна на предназначението на неземеделска земя в земеделска, въз основа на заявление на собственика до Комисията за земеделските земи, като за процедурата няма да се заплаща такса.

С цел намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса е направено изменение, свързано със сроковете за валидност на решението за промяна на предназначението на земеделските земи.

Нормативната уредба, свързана с опазването на селскостопанското имущество, е уредена в законопроекта, като е съобразена със съвременните обществено – икономически отношения в страната.

 

Leave a Comment