11 000 учени обявиха климатично бедствено положение и предложиха намаляване на населението

световен ден на човечествотоНад 11 000 учени от 153 държави по света подкрепиха доклад, в който се посочва, че Земята се намира в ситуация пред извънредно климатично бедствено положение. Те апелират за незабавни действия, тъй като в противен случай катаклизмите могат да станат необратими.

Предупреждението е публикувано в журнала BioScience, като обобщава резултатите на проучвания за климата от последните 40 години. Те разглеждат развоя на ситуацията и категорично заключват, че „климатичното бедствено положение“ е почти неизбежно. Учените са от различни научни сфери, в това число астрофзици и невролози, информират от „Вести“.

Учените предлагат на политиците да предприемат шест мерки срещу приближаващото бедствие. Първо, да се приложат масово системите за енергийна ефективност и да се произвежда повече енергия от възобновяеми ресурси. Второ, да се намалят вредните емисии от метан, хидрофлуоровъглерод и други вещества замърсители. Трето, да се възобновят коралови рифове, гори и да се защитят зони с богато биоразнообразие, за да спре изчезването на растителни и животински видове. Четвърто, да се намали консумацията на животински продукти и да се премине по-масово към храни с растителен произход. Пето, да се подобри качеството на живота на човека и да се стабилизират екосистемите. Шесто, да се вземат мерки за стабилизиране и намаляване населението на земята.

Leave a Comment