ЕС защити 100 регионални храни и напитки, търгувани в Китай

Сред тях няма нито един български
Снимка на Financial Times

Снимка на Financial Times

Днес ЕС и Китай приключиха преговорите за двустранно споразумение за защита на 100 храни и напитки с европейски географски указания (ГУ) в Китай и 100 китайски продукта с географски указания в ЕС срещу имитации и узурпация. Очаква се това споразумение да доведе до взаимни търговски ползи и търсене на висококачествени продукти и от двете страни.

Комисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: „Продуктите с европейско географско обозначение са известни в целия свят заради своето качество. Потребителите са готови да платят по-висока цена, доверявайки се на произхода и автентичността на тези продукти, като в същото време допълнително възнаграждават фермерите. Това споразумение показва нашия ангажимент да работим в тясно сътрудничество с нашите глобални търговски партньори като Китай. “

Китай е втората дестинация за износ на селскостопански храни в ЕС, достигайки 12,8 милиарда евро (за периода от 12 месеца между септември 2018 г. и август 2019 г.). Това е и второто направление в износа на продукти на ЕС, защитени като Географски указания, представляващи 9% от стойността му, включително вина, селскостопански и спиртни напитки.

Китайският пазар е потенциален пазар на европейски храни и напитки с висок растеж, с растяща средна класа с вкус към емблематични, висококачествени и истински европейски продукти. Освен това той има изградена система за географски указания със специалности, които европейските потребители вече биха могли да открият по-нататък благодарение на това споразумение.

Списъкът на ЕС с храни и напитки с ГУ, който трябва да бъде защитен в Китай, включва продукти като Cava, Champagne, Feta, ирландско уиски, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma и Queso Manchego. Сред китайските продукти списъкът включва например Pixian Dou Ban (паста от Pixian Bean), Anji Bai Cha (Anji White Tea), Panjin Da Mi (Panjin ориз) и Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

За съжаление, нито един български продукт не е включен в списъка на 100-те защитени на китайския пазар, се вижда от списъка.

След приключване на преговорите споразумението сега ще премине през законов контрол. От страна на ЕС след това Европейският парламент и Съветът ще бъдат помолени да дадат своето одобрение. Очаква се споразумението да влезе в сила преди края на 2020 г.

Четири години след влизането му в сила обхватът на споразумението ще се разшири, за да обхване допълнителни 175 имена на GI от двете страни. Тези имена ще трябва да следват същата процедура за регистрация, отколкото 100-те имена, които вече са обхванати от споразумението (т.е. оценка и публикуване за коментари).

Сътрудничеството между ЕС и Китай в областта на географските указания започна преди повече от 10 години (2006 г.), което доведе до регистрацията и защитата на 10 имена на географски указания от двете страни през 2012 г.

Leave a Comment