Засушаването ще продължи да подтиска житни и рапица

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

есен, студПрез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от високи за сезона температури. Прогнозираните превалявания до средата на ноември за по-голямата част от полските райони са под 10 l/m² и на фона на продължителното есенно засушаване ще бъдат недостатъчни за преодоляване дефицита на почвена влага при зимните житни култури и рапицата. Вследствие недостига на влага в част от полските райони посевите са недобре гарнирани. На отделни места в Северна България някои от засетите през втората половина на октомври зимни житни култури все още не са поникнали. В част от южните и източните райони, където в края на октомври и началото на ноември падналите валежи надвишиха 20-25 l/m², състоянието на зимните житни култури е сравнително добро.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази: поникване, начално листообразуване и фаза трети лист. На единични места, главно в източните райони рано засетите, в началото на октомври, зимни житни култури ще встъпят във фаза братене (агростанците: Главиница, Карнобат, Ямбол). При рапицата ще се наблюдава листообразуване. До средата на ноември на места в Югоизточна България част от посевите ще встъпят във фаза образуване на розетка (5-7 лист).

През периода при есенните посеви, особено при тези отглеждани монокултурно, трябва да продължат обследванията за установяване плътността на някои вредители: житните мухи, полска полевка, рапичната листна оса (лъжегъсеници) и при численост надвишаваща прага на икономическа вредност (ПИВ) да се извърши навременно третиране. ПИВ за обикновената полевка е 2 броя активни колонии/дка, за ларвите (лъжегъсениците) на рапичната листна оса  –  2-3 броя/m².

Leave a Comment