Износът на селскостопански стоки надхвърля с 600 млн. евро вноса

Ръст от 6,7% в производството на месо и от 3 на сто при млечни продукти отчете земеделският министър

Д. Танева, Интер Експо ЦентърПроизводството на месо и месни продукти бележи ръст с 6.7 % през 2018 г. спрямо предходната 2017 г. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при официалното откриване на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #RETAIL SHOW 2019. Тя допълни, че малко над 3 % е и увеличението при произведените и продадените мляко и млечни продукти. „Такъв тренд се регистрира и за първите девет месеца на 2019 г. Увеличено производство и износ се наблюдава и при птичите яйца“, допълни още министър Танева. Тя подчерта, че нивата във всяко едно от хранителните производства в България се запазва или бележи ръст.

По думите й, въпреки трудностите в ежедневието данните за обмена със селскостопански стоки са положителни. „България отчита ръст при износа на селскостопански продукти всяка година.  Основен партньор в търговията за страната ни остава Европейският съюз с близо 75 % от стокообмена. „Имаме положително търговско салдо от стокообмена със селскостопанки стоки в размер на 600 млн. евро““, каза още Десислава Танева. Земеделският министър изрази надежда, че тази тенденция за ръст в производствата ще се запази. „Министерството ще положи усилия заедно с бранша това да продължи и за напред. Страната ни има прекрасни производители и предприятия, които произвеждат качествена храна“, категорична бе Танева.

Министър Танева връчи и награди в Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“ на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св.Лука“ в София. За разширяване на достъпа до добра храна бяха наградени и проф. Йордан Гогов и шеф Виктор Ангелов. Тази година в изложенията участват повече от 550 български и чуждестранни фирми на площ от над 16 хил. кв.м. Производители и преработвателни ще покажат храни и напитки , опаковки и опаковъчни системи, нови машини, оборудване, иновации в производствените процеси и технологии за хранително-вкусовата промишленост , търговско оборудване.

Leave a Comment