Празнуваме Архангел Михаил – небесният воин за добро и справедливост

Архангел МихаилБългарската православна църква почита днес свети Архангел Михаил. Името му от иврит се превежда „Кой е като Господ?“ и е представлявал боен възглас на небесните армии. Той е един от седемте първи ангели, които стоят винаги пред престола на Господ и се счита за покровител на воините.

В Откровението на свети Йоан Богослов се разказва за битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със Сатаната във формата на седемглав и десеторог Дракон, който е прогонен от Царството небесно на земята.

Денят на Свети Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник. Светецът е символ на доброто, светлината и справедливостта.

Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека, тъй като на Архангел Михаил е отредено да отделя душата на човека от тялото. Затова и съботата преди празника е Архангелова задушница.

На този ден жените пекат питки, а най-възрастният мъж в семейството ги чупи, полива с вино и благославя.

Днес имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Радивой, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.

Leave a Comment