ООН рязко повиши международния индекс на цените зърното и захарта

По-слабо е повишението при месото и растителните масла. Индексът на млечните продукти падна с 0.7%

жътва на царевицаСпоред Организацията на храните и земеделието (ФАО) на Организацията на обединените нации (ООН) световните цени на храните се повишиха през октомври за първи път от пет месеца, тъй като международните котировки за захар и основни зърнени храни значително се увеличиха.

Индексът на цените на храните на FAO е средно 172,7 пункта през октомври, което е 1,7 процента по-високо от предходния месец и 6 процента по-високо от октомври 2018 година.

Този показател, който проследява месечните промени в международните цени на стоките, бе публикуван вчера от ФАО.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се повиши с 4,2% през месеца, тъй като експортните цени на пшеница и царевица рязко се повишиха при по-ниска прогноза за културите в няколко големи страни производители и активна търговска активност. За разлика от тях цените на ориза паднаха поради по-ниското търсене и прогнозираната богата оризова реколта басмати.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 5,8% през октомври, поради очакваното намаление на доставките през следващата година, главно поради прогнозирания спад на производството на захар в Индия и Тайланд, най-големите световни производители и износители на захар.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО също се повиши, с 0,5 процента до най-високото си ниво за повече от година. Котировките за палмово масло се засилиха в светлината на очаквания спад на производството в големите страни производители и новини за решението, взето от Индонезия за увеличаване на съдържанието на растителни масла в биодизел от следващата година, докато котировките за слънчогледово масло паднаха след обилни реколти в Черноморския регион.

Индексът на цените на месото FAO нарасна с 0,9 процента, воден от нарастващото търсене на говеждо и агнешко месо, особено от Китай. Цените на свинското месо се повишиха умерено, докато цените на птиче месо паднаха поради увеличените възможности за износ.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО падна с 0,7 процента през октомври, тъй като значително намаление на цените на сиренето компенсира ръста на цените на обезмасленото мляко и пълномасленото мляко.

Прогнози

ФАО също понижи прогнозата си за световното производство на зърнени култури тази година, поради понижаване на прогнозата за фуражно зърно и пшеница. Световната продукция на зърнени култури обаче ще нарасне с 1,8 процента спрямо 2018 г., според резюмето на FAO за търсенето и предлагането на зърно.

По-специално, очаква се глобалното производство на фураж през 2019 г. да нарасне с 1,2 процента до 1425 милиона тона, докато производството на пшеница ще нарасне с 4,5 процента до рекордното ниво от 765 милиона тона. Прогнозата за световно производство на ориз е 513,4 милиона тона, което е малко по-ниско от миналата година.

В очакване на 2020 г. дефицитът на валежи може да попречи на сеитбата на култури, включително пшеница в Европейския съюз и царевица в Южна Америка. Прогнозата за времето като цяло е благоприятна за сезона на засаждане в Руската федерация и Южна Африка.

Световното потребление на зърно през 2019/20 г. се предвижда на рекордно високите 2 709 милиона тона, докато световните запаси от зърно до края на сезона 2020 г. ще възлизат на 849,5 милиона тона, което е с 1,5 процента по-ниско от нивото на отваряне. ФАО прогнозира, че глобалното съотношение на запасите и потреблението на зърно ще спадне до 30,4%, което все още се оценява като комфортно ниво. Очаква се запасите от пшеница да се увеличат, докато царевицата и оризът ще намалеят. Според прогнозите световната търговия със зърно през 2019 г. ще нарасне с 0,7 процента до 415 милиона тона.

Leave a Comment