Започна прибирането на шафран в Кърджалийско от семейства, зарязали тютюна

Доходите на производителите са 5 пъти по-високи в сравнение с тези, които са получавали от тютюна

шафранЗапочна беритбата на шафрановия минзухар в Кърджалийско. При хубаво време тя ще продължи до края на ноември, когато се обере цветът от сините полета, съобщава БНР.

Производителите очакват два пъти по-голяма реколта. Увеличени са и площите с тази най-скъпа в света подправка. Интересът към нея расте и шафрановият минзухар добива все по-голяма популярност в районите, където традиционно се отглеждаше тютюн.

Преди години пионерите в отглеждането на шафрановия минзухар в Кърджалийско са били 15, а сега са 45.

„Едно семейство, което преди се е занимавало с 4-5 декара тютюн, е изкарвало по 8000 – 10 000 лева. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи. Работата за шафрана е един месец, докато за тютюна е от март от края на декември“, разказва пред националното радио Хасан Тахиров, който е производител и председател на Националната асоциация за производство на шафран. Той допълва, че търсенето на шафран на световния пазар е много голямо.

„Тази година сключихме договор с Китай – за готовия продукт, за шафранови луковици, за чайове“, посочва Тахиров.

Амбицията е до края на годината България да има над 100 свои продукта от шафранов минзухар. У нас вече се произвеждат чай, бисквити и напитки.

Според резултатите от дадените в международни лаборатории проби произведеният у нас шафран е с най-високо качество.

 

Leave a Comment