Парламентът обсъжда днес дали земеделския доход да скочи от 400 на 610 лева

парламентДнес след 13 часа в пленарната зала на Народното събрание ще бъдат обсъдени на първо четене законопроектите за бюджета на Здравноосигурителната каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г.

Очаква се да има спор по заложения минимален осигурителен доход за земеделски производители и тютюнопроизводители в проекта за ДОО. Както се разбра при представянето на проекта за националния бюджет догодина, предвиденият ръст е драстичен – от 400 лева, както е тази година, на 610 лева за догодина. Ако това се случи, минималният осигурителен доход на производителите ще се изравни с предвидената минимална работна заплата в страната.

Доводите „за“ увеличаване на прага за земеделците са, че техните вноски към осигурителния бюджет и фонд „Пенсии“ са толкова ниски, че когато се пенсионират, те ще получават социална пенсия. Освен това не са солидарни с осигуровките, които внасят останалите българи в трудоспособна възраст.

Доводите „против“, които бяха изказани от Българска Асоциация Биопродукти са, че на минимален праг се осигуряват най-малките стопани, чиито доходи са и най-ниски, и те не биха издържали на по-високи вноски към осигурителния бюджет.

Leave a Comment