Криза: Въпреки че изкупната цена на пчелния мед се срути на 3 лв., изкупуване няма!

Рейтингът на българския мед в ЕС пада, защото търговци изнасят чужд мед с етикет „Made in Bulgaria“
Николай Гайдов

Николай Гайдов

Пчеларският бранш е в дълбока криза в момента. Освен генералния проблем, че множеството съюзи, асоциации и сдружения в страната от години не успяват да постигнат обединение, сега пчеларите са ударени и от пазара, разказва председателят на пловдивското сдружение „Акация 1899“ Николай Гайдов.

Изкупната цена на меда падна до 3 лв./кг и въпреки че е изключително ниска, фирмите не купуват продукта. Затова браншът има залежали количества от миналата година.

Една от причините е в евтиният и с невисоко качество украински мед, който вече няколко години влиза в държавите от ЕС без мито и според подписано търговско споразумение. По същия начин вече ще се внася мед и от южноамерикански производители по споразумението с „Меркосур“ – обединение на Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела, и с още 5 асоциирани членове. Проблем е и пчелният мед от Китай, който макар че се обмитява, вляза у нас на ниска цена заради ниското му качество.

Рейтингът на българския пчелен мед главоломно се сгромолясва, тъй като вносителите на мед от Украйна, Китай и откъде ли още не, го пакетират у нас. „За да подобрят качествата на вносния, търговците добавят малко български мед и после изнасят „сготвеното“ към страните от ЕС с етикет „Made in Bulgaria“. В момента четири тира, натоварени с мед, чакат на немската граница. Не ги допускат в Германия, защото лабораторният анализ от продукта е незадоволителен. Така няма да е далеч момента, когато ще ни затворят вратите за Западна Европа, дори и да предлагаме най-чистия мед на континента“, коментира Гайдов.

Председателят на „Акация 1899“ добави, че в една от търговските вериги в страната се предлага пчелен мед в голям буркан с цена 5,33 лв. „Какъв е този мед, никой не знае, но пише, че е български. Твърдя, че това е невъзможно“, сигурен е Гайдов. Той обясни, че буркан, капачка, етикет, ДДС, търговска надбавка и транспортни разходи струват толкова, че при 3 лева изкупна цена на българския мед, продажната на дребно просто няма как да е по-ниска от 6,50 лева.

 

Leave a Comment