АЗПБ отпразнува 15 години с инициатива за създаване на паметник на земеделеца

Десислава Танева благодари за обединителната роля на асоциацията и възкликна: „Не може да си представите какво затруднение за властта представлява тази разединеност“

празник на АЗПБ, юбилей 15 г.

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) отбеляза своя 15-годишен юбилей с тържествен коктейл в Националния дворец на културата сред свои членове, приятели, партньори и представители на държавната администрация. Събитието се проведе на 7 ноември и бе уважено от всички бивши министри от аграрното ведомство от създаването на АЗПБ до сега, ръководители на Държавен фонд „Земеделие“, депутати, представители на аграрния бизнес, академичните среди и много други.

В рамките на галавечерята се проведе благотворителна дарителска акция без аналог в земеделския сектор – инициатива за изграждане на монумент, символ на труда на земеделеца в България. В него ще бъде вградена Капсула на времето, в която ще бъдат „затворени“ послания към бъдещите поколения. Капсулата ще бъде отворена след точно 85 години – навръх 100-годишнината на Асоциацията. Набирането на средства за монумента ще продължи и на Националната среща на земеделските производители в България, която ще се проведе на 5 и 6 февруари в хотел Адмирал, к.к. Златни пясъци. По време на аграрния форум ще бъде представена визуализацията на проекта и точната му локация. Засега е ясно само, че монументът ще бъде разположен в сърцето на Златна Добруджа.

Тържественото събитие започна с кратък документален филм, който проследява най-знаковите моменти от създаването на земеделската организация до днес. Нейният председател Венцислав Върбанов поздрави присъстващите и подчерта ролята на медиатор на АЗПБ, подобряващ комуникацията между земеделските производители и аграрното министерство.

„За тези 15 години в АЗПБ сме представлявали интересите на всички браншове от земеделския сектор и винаги сме се съобразявали с техните гледни точки. Затова позициите, които сме представяли пред министерството, винаги са били балансирани, за да бъдат всички страни удовлетворени от резултатите. С дипломация и диалог сме успявали да постигнем всички наши искания.“, заяви Венцислав Върбанов в своята реч.

Учредителят Ивайло Тодоров, Десислава Танева, Венцислав Върбанов, Таня Дъбнишка (от ляво надясно)

Учредителят Ивайло Тодоров, Десислава Танева, Венцислав Върбанов, Таня Дъбнишка (от ляво надясно)

Министър Десислава Танева поздрави асоциацията за юбилея и добави, че диалогът с нея дава на министерството едно по-голямо спокойствие, че прилагането на политиките са разбрани правилно и се правят заедно с всички земеделски производители. „Искам да поздравя управлението на АЗПБ за усилията, които полага за обединение на браншовите организации. Не може да си представите какво затруднение за властта представлява тази разединеност“, каза още министър Танева.

Днес е празник на всички, които по един или друг начин са свързани със земеделието. Това каза изключително развълнуван учредителят на Асоциацията Ивайло Тодоров. Той благодари на всички хора, които в началото са се доверили за създаването на АЗПБ и са му гласували доверие да стане първият председател на организацията. Своето признание Тодоров изказа и към семейството си и всички, които са били част от екипа в офиса и на терен и помагат АЗПБ да се утвърди като влиятелна структура, защитаваща интересите на всички земеделци.

Поздравления поднесе и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, който изненада участниците и с бизнес новина за подготвено плащане. А специално обръщение към членовете и ръководството на Асоциацията беше изпратила и българският еврокомисар Мария Габриел.

След края на събитието стана ясно, че с активната подкрепа на гостите са били събрани 20 хил. лв, за каузата за изграждане на паметник на земеделеца у нас. Организаторите благодариха на дарителите като добавиха, че сумата все още е недостатъчна за строителството на монумента. От АЗПБ призовават своите членове, партньори и приятели да подкрепят инициативата, като припомниха, че имената на най-щедрите дарители ще бъдат записани в капсулата на времето и ще бъдат разкрити след 85 години – през далечната 2104-а година.

Leave a Comment