Зелен климатичен фонд влага $ 50 млн. в пасища и гори на Киргизстан

Природата в Киргизтан Снимка на ФАО

Природата в Киргизтан
Снимка на ФАО

Сонгдо, Република Корея – Разширяването на пасищата и използването на традиционните екстензивни методи за паша на добитък едновременно с увеличаването на броя на животните влияят негативно върху зелената покривка на Киргизската република. Всичко това затруднява улавянето и съхранението на въглерод в страната.

Бордът на Зелен климатичен фонд (GCF) одобри финансиране от 50 милиона долара (включително безвъзмездна финансова помощ в размер на 30 милиона долара), предназначени да преодолеят тези тенденции чрез въвеждане на интегриран локален подход за управление на пасищни екосистеми и горски ресурси.

Механизмът за отпускане на средства от страна на GCF допринася за разширяването на публично-частните партньорства, насърчаващи инвестиции, свързани с климата, чрез интегриран подход.

През следващите осем години проектът ще допринесе за увеличаване на улавянето на въглерод чрез устойчиво управление на природните ресурси въз основа на широкото участие на заинтересованите страни и зачитането на екосистемите. Ще бъде поставен особен акцент върху инвестициите в благоприятни за климата вериги на стойност.

„Комбинацията от планинска топология и доста сух климат ограничава изобилието от природни ресурси в Киргизстан, което се задълбочава още повече от отрицателните ефекти от изменението на климата“, каза Динара Рахманова, заместник-представител на ФАО в Киргизстан. „Сега трябва да се съсредоточим върху насърчаването на общините да поддържат и разширяват горите си и да увеличат производителността на пасищата.“

Неустойчивите земеделски и горски практики и изменението на климата са основните причини за деградацията на земята и ерозията на почвата и в крайна сметка за деградацията на системите за природни ресурси. В Киргизска република 40 процента земеделска земя е силно влошена, а над 85 процента от общата площ на земята е ерозирана. Тъй като климатът продължава да се променя, сезонното преразпределение на валежите и повишаването на температурите ще окажат нарастващ пряк натиск върху екологията на горите и пасищата.

„Проектът ще помогне за увеличаване на съхраняването на въглерод и намаляване на въглеродните емисии, както и ще улесни диверсификацията на доходите в селските райони. Това ще стане чрез подобрено управление на природните ресурси и прилагане на местно интегрирано планиране на речни и горски ресурси въз основа на методи за управление на гори, пасища и добитък и свързаните зелени инвестиции “, каза Таня Сантаненес, специалист по земеделие на ФАО. „Очаква се въглеродните емисии да се намалят с 7,6 процента.“

Друга цел е да се подобри поминъка на местните чрез инвестиране в диверсификация на доходите и повишаване на ефективността и конкурентоспособността на жените и мъжете в селските райони.

Leave a Comment