Зеленчукопроизводитете ще имат по-високи ставки на обвързана подкрепа тази година

Тази година са на мода „доматите на семка“, обяви Десислава Танева

зелен лук, листни зеленчуциНа картофите им мина модата, на ред са доматите на семка и краставиците, съобщи по време на блиц-контрола в парламента аграрният министър Десислава Танева. В отговор на въпрос на депутати от земеделската комисия, Танева успокои, че сме далеч от рекордите на 2015 г., когато тиквите станаха един от най-масовите зеленчуци.

Относно картофите от министреството поясниха, че през 2017 г. те са се отглеждали върху 90 хил. дка, през 2018 – върху 120 хил., а през 2019 г. картофите, заедно с лука и чесъна заемат малко над 100 хил. дка.

Проверките на терен, извършени тази година при 40% от площите, заети с плодове и зеленчуци, показали че при 20 на сто от полетата няма дори растителни остатъци от заявените култури. „Тези стопанства ще бъдат лишени от подпомагане и това ще се усети от зеленчукопроизводителите по ставките, който ще бъдат увеличени“, каза Десислава Танева. Тя уточни, че целево са били проверявани рискови стопанства с големи площи. А като рискови са определени земеделците, които често променят отглежданите култури, тъй като се ориентират в зависимост от субсидиите.

Проверките показали, че в сектор Трайни насаждения почти няма нарушения, те са установени единствено в градини, в които липсва плододаване, въпреки че е заявено. При зеленчукопроизводството площите всяка година варират с около 10%.

Министърът коментира, че проблемът при обвързаната подкрепа на зеленчуци е в резултат на „манталитета ни“. В западните държави условията за подпомагане са описани в три страници и те са достатъчни. У нас, колкото и да са подробни, някои фермери винаги намират как да ги заобиколят.

По повод съпровивата на страни като Германия обвързаната подкрепа да бъде продължена и в следващия програмен период, Десислава Танева посочи, че министерството прави всичко възможно да убеди Германия в необходимостта от този тип подпомагане. У нас производителите на зеленчуци са 14 хиляди, производителите на плодове са още толкова. 75 на сто от зеленчукопроизводителите имат дребни стопанства. При плодовете малките производители са 90 на сто.

Особено при овощните градини се прилагат зелени практики, което свързано с климатичните мерки. Освен това като целева група за подпомагане Брюксел е обявил именно малките и средни стопанства, които също така наемат и работна ръка в селските райони. Затова според министъра обвързаната подкрепа трябва да остане и министерството се старае да убеди и останалите страни членки в нейната полезност.

 

Leave a Comment