П. Г. Удхаус все още подарява смях на света

удхаусПреди 138 г., на 15 октомври 1881 г., се ражда П. Г. Удхаус. През години книгите му са накарали милиарди читатели да се смеят от сърце, а това е възможно най-добрият подарък, който човек може да поднесе на хората. Смехът продължава да живее между страниците на богатото наследство, оставено от този невероятно талантлив британец. Кариерата на Пелам Гренвил Удхаус обхваща повече от 70 години, сред най-любимите му герои са Джийвс и Устър.

Бащата на Удхаус е британски съдия в Хонг Конг и на три години той е поставен под грижите на детегледачка. След това грижите по него поемат различни училища интернати, в които той прекарва голяма част от времето си в писане. По-големият му брат посещава университета Оксфорд и от Пелам се очаква да направи същото. Само че парите на баща му се обезценяват, тъй като са в индийски рупи. Затова Удхаус започва работа в Hong Kong & Shanghai Bank (сега HSBC). Той обаче продължава да пише в свободното си време и в крайна сметка напуска работата си, за да сътрудничи на редица вестници и списания.

Преди Първата световна война Удхаус посещава Америка, която става втори дом за него. Именно през 20-те години той се прочува с публикуването на историите му за Джийвс и Устър. Силата в книгите лежи в красивия талант, който той показва в написването на различните герои и диалози. Всеки герой изглежда хумористично преувеличаване на истински персонажи, които всички ние познаваме.

През 1940 г., той е пленен от германците в Льо Туке и е изпратен в лагер в Горна Силезия. Тъй като е на над 60 години, Удхаус е освободен при условие, че ще остане в Германия по време на войната. През този период, той е поканен да направи предаване в германско радио. Въпреки, че не прави изявления в подкрепа на Германия и не критикува своята страна, неговите предавания привличат силна критика от страна на сънародниците му, според които той е безразличен към войната и симпатизира на Германия.

По-късно Удхаус съжалява за решението си, което той придава на наивност, но отрича да е имал намерение да предаде интересите на страната си. Въпреки, че е най-популярният писател, общественото мнение е толкова силно срещу него и след края на войната той остава в САЩ, като никога не се завръща в Англия. Той продължава да пише, като възобновява истории за Джийвс и Устър. Успехът му като писател продължава да расте и за голямата негова радост е наградена с KBE малко преди смъртта му на 14-ти февруари 1975 г. на 93 годишна възраст – след повече от 70 години кариера.

Удхаус е един от най-великите комични писатели на 20 век. Той се превъръща в господар на фарса, като създава великолепна гама от символи и въображаема вълшебна страна, базирана в британската висша класа. Неговите книги са преведени на безброй езици и остават важна част от популярната култура.

Из „Бъди българин, Джийвс“:

„ – Мога да ти кажа, Джийвс, че по-доблесстни мъже от теб са понасяли далеч по-лоши неща от банджото. Имаш ли представа, че един българин, Илия Господинов, веднъж свирил на гайда двадесет и четири часа без прекъсване? И да не мислиш, че прислужникът на Господинов го напуснал? Там, в България, хората са с по-яка закалка. Убеден съм, че той е останал зад младия си господар от началото до края и не се съмнявам, че час по час го е подкрепял с лед и други възстановителни средства. Тъй че, бъди българин, Джийвс!“

Подготви Даниела Вълева

Leave a Comment